Danas protest zbog haških presuda

0

FOČA – U Foči će danas, tačno u podne, biti organizovana protestna šetnja ulicama grada, pod motom „Genocid nad Srbima, zločin koji traje“ povodom oslobađanja iz haškog pritvora hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, te komandanta OVK Ramuša Haradinaja.
Organizatori protesta su nevladina organizacija „Omladinski pokret“, fočanska Boračka organizacija i studenti Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, a očekuje se veliki odziv građana.

„Potvrdu velikog odziva dobijamo iz svih dijelova naše, ali i susjednih opština. Ovo je način da izrazimo naše protivljenje haškoj satanizaciji srpskog naroda i njegovih junaka“, izjavio je Srni Zoran Đorem iz Opštinske boračke organizacije.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 16. novembra Gotovinu i Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne akcije „Oluja“.

Dvije sedmice poslije, Haški tribunal oslobodio je 29. novembra bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja i njegove saradnike Idriza Baljaja i LJahija Brahimija krivice za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine zbog nedostatka dokaza.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare