Danas protest zbog hapšenja saboraca

0

ROGATICA – Boračka organizacija opštine Rogatica organizovaće danas u ovom gradu miran protest zbog hapšenja pet bivših pripadnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine.

Iz rogatičke Boračke organizacije izrazili su protest zbog učestalih akcija hapšenja demobilisanih pripadnika Rogatičke brigade VRS i načina na koji je to izvršeno.

Boračka organizacija zahtijeva od nadležnih pravosudnih organa da demobilisani borci ne budu hapšeni na kućnom pragu, gdje traume doživljavaju njihove porodice, već da budu pozivani redovnim sudskim putem, kao i ostali građani.

„Nije nam namjera da ocjenjujemo rada Tužilaštva i Posebnog odjeljenja za ratne zločine Suda BiH, ali primjećujemo da je broj naših saboraca protiv kojih se vode sudski postupci pred pravosudnim institucijama neobično veliki“, navodi se u saopštenju.

Iz Boračke organizaciju navode da su poznati brojni primjeri da su pripadnici tzv. Armije BiH počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području opštine Rogatica.

„Postoje živi svjedoci i materijalni dokazi da su ovi zločini počinjeni, ali pravosudni organi u BiH su inertni i neažurni za razliku od predmeta protiv naših saboraca“, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su juče na području Rogatice Božidara Perišića, Vinka Zoranovića, Dragana Lubardu, Zorana Ilića i Milisava Ikonića zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Bošnjacima iz rogatičkog naselja Gračanica.

Uhapšeni će danas biti predati Tužilaštvu BiH, nakon što nad njima bude izvršena kriminalistička obrada, saopšteno je jutros iz Sipe.

Današnji protest zbog hapšenja petorice nekadašnjih srpskih boraca zakazan je u 15.30 časova ispred bioskopske sale u Rogatici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare