Danas promocija didaktičkog sredstva „Igrom kroz Srpsku“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske danas organizuje promociju didaktičkog sredstva „Igrom kroz Srpsku“ u 20 predškolskih ustanova Republike Srpske, povodom 20. novembra, Svjetskog dana djeteta i dječijih prava.
Cilj promocije je da se najmlađim, uz pomoć vaspitača, objasni značaj obilježavanja Dana djeteta i učenja o različitostima. Prvi korak u tome je upoznavanje sa gradovima i mjestima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Zavoda.

Društvena igra „Igrom kroz Srpsku“ nagrađena je na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, uz čiju podršku je i objavljena.

Centralna promocija, u prisustvu autora, biće održana u obdaništu „Dragan i Zoran“ u Bijeljini u 12.00 časova.

U Bijeljini će u obdaništu „Čika Jova Zmaj“ promocija početi u 11.30 časova, a u obdaništu „Petar Pan“ u 10.00 časova.

Promocija u obdaništu „Naša radost“ u Zvorniku zakazana je za 9.00 časova.

U opštini Istočno Novo Sarajevo promocija će biti održana u obdaništu „Maca“ u 10.00 časova, u Istočnoj Ilidži u obdaništu „Mašin svijet“ u 10.30 časova, a na Palama u obdaništu „Bubamara“ u 12.00 časova.

„Igrom kroz Srpsku“ biće predstavljena i u Višegradu u obdaništu „Neven“ u 10.00 časova, u Doboju u obdaništu „Majke Jugović“ u 9.00 časova, u Derventi u obdaništu „Trol“ sa početkom u 11.00 časova i Modriči u obdaništu „Naša radost“ u 13.00 časova.

U obdaništu „Naša radost“ u Trebinju, „Sveta Evgenija carica Milica“ u Nevesinju i Javnoj ustanovi „Dječiji vrtić“ u Gacku, promocije će početi u 10.00 časova, kao i obdaništima „Radost“ i „Miki i Mini“ u Prijedoru, te obdaništu „Pčelica Maja“ u Novom Gradu.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka i obdaništu „Liliput“ u tom gradu, te obdaništu „Lepa Radić“ u Gradišci promocija je u 10.00 časova.

Svjetski dan djeteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini UN. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959., UN su usvojile Deklaraciju o pravima djeteta, a 30 godina potom i Konvenciju o pravima djeteta, koju je prihvatila i BiH.

Rezolucijom od 14. decembra 1954. godine Generalna skupština UN preporučila je da sve zemlje obilježavaju Svjetski dan djeteta kao međunarodni dan bratstva i razumjevanja među djecom. Državama je preporučeno da tim povodom organizuju aktivnosti posvećene promovisanju dobrobiti djece širom svijeta.

U Milenijumskim ciljevima razvoja svjetski lideri su 2000. godine kao
teme istakli smanjenje siromaštva, zaustavljanje širenja HIV-a i side,
kao i pružanje univerzalnog osnovnog obrazovanja.

Kao rok za dostizanje tih ciljeva navedena je 2015. godina. UNICEF ističe da se šest od osam Milenijumskih ciljeva direktno odnosi na djecu, a njihovo ostvarenje
trebalo bi da donese značajna poboljšanja kvaliteta njihovog života.

Svjetski dan djeteta je način da se podigne nivo svijesti o djeci širom svijeta koja trpe nasilje, eksploataciju i diskriminaciju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare