Danas počinju dani Duška Trifunovića

0

Kulturni centar Pale biće u petak i subotu domaćin tradicionalne, treće po redu manifestacije „Dani Duška Trifunovića“, koja će i ove godine okupiti vrhunske pjesnike iz Republike Srpske i Srbije. Dvodnevni program biće otvoren prijepodnevnim „Pjesničkim časom“ u osnovnim školama „Srbija“, „Pale“ i „Mokro“, a najavljeno je da će se sa učenicima družiti pjesnici Tode Nikoletić, Ljubivoje Ršumović, Milovan Jevtović, Đorđo Sladoje i Nedeljko Zelenović, koji bi iste večeri, u sali ovdašnje javne ustanove za kulturu, trebalo da učestvuju u programu „Djeci u čast“, u okviru kojeg će biti dodijeljena i nagrada po ranije raspisanom konkursu za osnovce na temu naslovljenu čuvenom pjesmom pokojnog Duška Trifunovića „Šta bi dao da si na mom mjestu“.

Drugog dana manifestacije predviđen je program pod nazivom „Veče za odrasle“, u kojem bi, pored već pomenutih poeta, trebalo da učestvuju i Branko Brđanin, Boro Kapetanović, Mirko Vuković i Dejan Gutalj. Centralni dio programa činiće „Besjeda o Dušku“, koju bi trebalo da govori Đorđo Sladoje, prošlogodišnji dobitnik književne nagrade koja nosi ime velikog pjesnika, a koja se dodjeljuje na svakoj drugoj po redu manifestaciji „Dani Duška Trifunovića“.

– Ova manifestacija prvenstveno je posvećena Dušku, njegovom životu i stvaralaštvu, ali, na neki način, i svim izbjeglim Sarajlijama, koji su upravo ovog velikog poetu doživljavali i doživljavaju nekako ponajviše svojim, a kojih u Palama, ne treba zaboraviti, danas živi dvadesetak hiljada – kažu ovdašnji kulturni poslenici, podsjećajući i na Trifunovićevu izbjegličku sudbinu.

Kako je manifestacija koja nosi ime Duška Trifunovića skoro nezamisliva bez muzičkog dijela programa, organizatori su se potrudili da ni u tom segmentu ne bude greške, tako da će se publici predstaviti učenici ovdašnje Niže muzičke škole i muzička grupa „Atak“, koji će izvesti neke od, višestruko je to potvrđeno, svevremenih muzičkih hitova nastalih po tekstovima pjesničkog barda.

Inače, podršku organizaciji ove manifestacije dali su Grad Istočno Sarajevo i Opština Pale, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

  • 11.09.2009. Dani Duška Trifunovića – petak u 11, 12, 13 i u 19 časova

„Pjesnički čas“
Posjeta OŠ Mokro
Posjeta OŠ Pale
Posjeta OŠ Srbija
Učestvuju pjesnici:
Tode Nikoletić, Ljubivoje Ršumović, Milovan Jevtović, Nedeljko Zelenović
„Djeci u čast“

Nastupaju svi gore navedeni pjesnici,

– DODJELA KNjIŽEVNE NARADE „DUŠKO TRIFUNOVIĆ“  i proglašenje najboljih dječijih radova po konkursu na temu „Šta bi dao da si na mom mjestu“

  • 12.09.2009. Dani Duška Trifunovića – subota u 19 časova

„Veče za odrasle“
BESJEDA O DUŠKU,
kazuje Đorđo Sladoje,
„Knjižnjvni susret pjesnika“
Đorđo Sladoje, Mirko Vuković, Boro Kapetanović, Branko Brđanin, Tode Nikoletić, Dejan Gutalj, Nedeljko Zelenović

  • 13.09.2009. Dani Duška Trifunovića – nedjelja u 9 časova

Pomen Dušku Trifunoviću na Svetoj liturgiji u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama

(Fokus/palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare