Danas počinje „Jahorina film festival 2011“

0

Na Petom međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival“, koji će svečano biti otvoren danas u 17 časova u Kulturnom centru Pale, biće prikazano 60 filmova iz 21 države, rekao je Srni direktor Festivala Mirko Despić. Despić je istakao da će osim takmičarskog programa biti organizovano i niz pratećih manifestacija vezanih za ekologiju i turizam, a da će posljednjeg dana festivala, 2. oktobra, biti održan i okrugli sto o ekologiji i regionalnom turističkom razvoju.

On je dodao da će biti održan i edukativni seminar za turističke radnike iz BiH pod nazivom „Savremeni svjetski trendovi u proizvodnji turističkih filmova“.

„Turistički, a posebno ekološki filmovi u BiH su rijetki, jer se premalo ulaže u ovu vrstu produkcije“, naglasio je Despić i dodao da će zbog toga ove godine biti dodijeljena specijalna nagrada za najbolje domaće filmsko ostvarenje iz oblasti ekologije i turizma.

Despić je rekao da će žiri dodijeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu borovnicu za najbolji turistički film, zlatnu, srebrnu i bronzanu lincuru za najbolji ekološki film i zlatni, srebrni i bronzani javor za najbolji kratki promotivni film, dok će ukupni pobjednik festivala dobiti grand pri Jahorina film festivala.

On je istakao da će ove godine prvi put, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, na festivalu biti dodijeljene i godišnje nagrade za doprinos zaštiti životne sredine u BiH.

Prema njegovim riječima, ove godine na festivalu će biti prikazani filmovi sa četiri kontinenta, kao i četiri filma o najvećoj ekološkoj katasrofi u Černobilu.

Otvaranje festivala planirano je u 17.00 časova u Kulturnom centru Pale, a proglašenje pobjednika 2. oktobra.

Predsjednik žirija festivala je ambasador Poljske u BiH Jerži Hmjelevski.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare