Danas otvaranje 11. saziva „ART simpozijuma Jahorina“

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina“, koja danas počinje, okupiće do 24. jula tokom 11. jubilarnog saziva dvadesetak slikara, vajara i grafičara iz Japana, Rusije, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.


„Naši dragi prijatelji, predvođeni jednim od doajena srpskog modernog slikarstva Milivojem Unkovićem, i ove godine obrađivaće temu Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“, rekao je ranije Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

Otvaranje 11. saziva biće upriličeno večeras u 20.00 časova u Hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini, mada su vajari, s obzirom na prirodu njihove umjetničke djelatnosti, sa radom počeli još 10. jula.

Programom ceremonije otvaranja predviđena je uvodna riječ likovnog kritičara, prigodan muzički program, dodjela priznanja i zahvalnica institucijama i pojedincima koji su sve ove godine podržavali rad Kolonije, kao i izložba radova nastalih tokom prošlogodišnjeg 10. saziva.

Učećše na 11. sazivu potvrdili su slikari Manolo Onojarte iz Španije, Mirjana Savova, Svetlana Radulova Markova iz Bugarske, Zoran i Zdravko Krulj iz Crne Gore, Zoran Ogrinc iz Slovenije, Kaoru Akabane iz Japana, Milan Cile Marinković iz Srbije, Aleš Knotek iz Češke, Nikola Kekerović iz BiH i drugi.

Vajarsku ekipu činiće Rus Vitalij Isajev, Japanac Daiki Nišimura, Elena Blanč iz Španije, te Željka Momirov i Đorđe Arnaut iz Srbije, dok će konačnu ocjenu o svim ostvarenjima dati likovni kritičar Vidosava Grandić iz Banjaluke.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare