Danas obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Sarajevu i Istočnom Sarajevu danas će biti obilježena 21 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih 207 zarobljeno. Sjećanju na stradale 2. i 3. maja 1992. godine, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, koji je i predsjednik Odbora, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Okupljanje počinje u 9.00 časova u Miljevićima, odakle će učesnici biti prevezeni autobusima do Dobrovoljačke ulice. Od 10.00 do 10.30 časova mirnom šetnjom doći će do mjesta gdje će biti položeno cvijeće i prislužene svijeće u Dobrovoljačkoj, a potom je planiran povratak u Miljeviće.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomen krstu – Vojničko groblje planirano je za 11.00 časova. Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 11.15 časova i u 11.30 časovi duhovni program.

I pripadnici udruženja „Zelene beretke“ su najavili organizovano okupljanje i polaganje cvijeća. Policija Kantona Sarajevo, kojoj su oba skupa najavljena, saopštila je da će preduzeti široke mjere obezbjeđenja.

Prošle godine, kada su građani srpske nacionalnosti prisluživali svijeće i polagali cvijeće na mjestu stradanja svojih najmilijih, pripadnici udruženja „Zelene berekte“ upićavali su im prijetnje i psovke.

Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici niko nije odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine nad Srbima počinjene u prethodnom ratu.

Kolonu JNA, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, napali su pripadnici „zelenih beretki“ i drugih paravojnih formacija. Napadom su rukovodili tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je presretnuta i mučki napadnuta.

U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, a od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica na službi u JNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare