Danas obilježavanje 21 godine od odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0

SOKOLAC – Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas će biti obilježena 21 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.
Prema programu obilježavanja, u 9.00 časova biće služen pomen i položeni vijenci na Vojničkom groblju na Sokocu, a u 9.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji u 10.30 časova biće služen parastos poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

Iz Boračke organizacije opštine Pale obavještavaju građane da će sutra u 8.00 časova ispred Centralnog spomenika na Palama biti organizovan prevoz autobusom do Vojničkog groblja na Sokocu i manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Predsjednikk Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović rekao je ranije da je područje Sarajevsko-romanijske regije bilo najteže ratno područje koje je zahtijevalo opsežan angažman boraca Vojske Republike Srpske sa velikim brojem jedinica, koje su vodile borbe u vrlo teškim uslovima.

Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, naveo je da je 10 brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa bilo stalno u dodiru sa neprijateljskim snagama, a osam brigada bilo u okruženju ili poluokruženju.

Prema njegovim riječima, u prvoj polovini juna 1995. godine snage takozvane Armije BiH krenule su u proboj linija koje je držala Vojska Republike Srpske i, nakon početnih pomjeranja, snage Sarajevsko-romanijskog korpusa, jednim dijelom uz sadejstvo Hercegovačkog korpusa, povratile su te linije i nanijele veliki poraz takozvanoj Armiji BiH.

On je dodao da je tokom rata iz sastava Sarajevsko-romanijskog korpusa poginulo 4.000, a ranjeno 10.000 boraca.

Savanović je podsjetio i na to da je narod sa velikog dijela Sarajevsko-romanijske regije, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, napustio svoje domove i krajeve koji su u ratu odbranjeni, jer su potpali pod vlast Federacije BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare