Danas na Palama promocija serijala “Azbuka starih zanata”

2

Udruženje “Forum teatar” i Produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva organizovaće danas u Cekovića kući na Palama promociju dokumentarnog TV-serijala “Azbuka starih zanata”.
“Dokumentarni TV-serijal od 12 epizoda pod nazivom `Azbuka starih zanata`, u koprodukciji Udruženja `Forum teatara` i Produkcije `Prvi kadar`, nastao je s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije naroda i narodnosti sa naših prostora”, pojašnjava za Srnu autor ovog projekta Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Prema njenim riječima, serijal otkriva tajne starih i gotovo zaboravljenih zanata i dočarava magiju drevnih vremena.

“Kroz zanimljiv prikaz zanata predstavlja doba u kom je nastao, vrijeme njegovih najvećih uspona, kako su nove tehnologije i moderan način života uticale na njegov razvoj, kao i kakva je budućnost pred njim”, rekla je Štifanićeva.

Ona je navela da je serijal obuhvatio majstore starih zanata koji žive i rade u selima i gradovima širom Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, kao što su Beograd, Kaluđerica, Sombor, Novi Slankamen, Vrnjačka Banja, Oćevija, Pale, Vareš.

“Kroz serijal su predstavljene i mogućnosti za školovanje i obavljanje određenih zanata, čime su podstaknuti mladi da svoje buduće opredjeljenje traže u nekim od njih, kako bi se na taj način održala njihova tradicija i proširile mogućnosti privrednog razvoja, u sferi zanatskog poslovanja, što otvara nove mogućnosti zapošljavanja i samoodrživosti pojedinih sredina, naročito onih ruralnih u kojima mladi najčešće ne vide svoju budućnost”, poručila je Štifanićeva.

Ona je navela da su u serijalu učestvovali Goran Milošević – šeširdžija, Branislav i Živorad Bosiljčić – bombondžije, Predrag Janković – jorgandžija, Stevo Gelevski – četkar, Mijomir Aleksić-Kiri – opančar, Ivan Debeljak – sitar, Nikola Đuran – sarač, Nenad Drašković – vunovlašar, zajedno sa članicama Kola sprskih sestara “Sveta Velikomučenica Tekla” sa Pala i Ivanom Bandićem u emisiji o vunovlačarskom zanatu, Mijo Jozeljić – kovač, Nenad Jovanov – parfemdžija, Ilija i Đorđe Mićić – korpari i Đorđe Petrović – licider.

Serijal je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sredstvima Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namijenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona u 2018. godini i predstavlja veoma značajan projekat sa ciljem očuvanja tradicije, kulturnog i istorijskog naslijeđa.

Serijal “Azbuka starih zanata” se emituje na Radio-televiziji Republike Srpske, a njegova promocija, uz svesrdnu podršku rukovodstva opštine Pale, biće održana danas, sa početkom u 11.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Prelijepo! Cekovića kuća je pravi dragulj za ovakve događaje i vrijednosti te Palama daje gospodski šarm i 100-godišnje bitisanje!
Međutim, nedopustivo je da na ovakvom objektu još uvijek nije postavljena odgovarajuća-dekorativna rasvjeta, pa da u večernjim satima bude ukras Pala.

Divan serijal i nacin da se stari zanati sacuvaju od zaborava.U Palama, u staroj carsiji je prije par godina boravio i zivio Hrvoje, vlasuljar, koji povremeno zivi i u Hrvatskoj.Prava je steta sto nije ukljucen u ovaj projekat da se vide i njegove rukotvorine.Srdacan pozdrav.