Danas Međunarodni dan eliminacije svih oblika nasilja nad ženama

0
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

ISTOČNO SARAJEVO – Ciklusom naprednog treninga vršnjačkih edukatora, Forum teatar Istočno Sarajevo obilježava 25. novembar, Međunarodni dan eliminacije svih oblika nasilja nad ženama.

Forum teatar obilježava ovaj datum u saradnji sa Asocijacijom „XY“ i u okviru UN ženskog projekta „Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

„Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na to koliko je značajna edukacija najmlađih i da ona predstavlja početak ciklusa borbe protiv nasilja, jer se, kroz vršnjačku edukaciju, prije svega, mijenja svijest o nasilju, što je od posebne važnosti za odrastanje novih generacija“, istakla je koordinator projekta Aleksandra Štifanić Mitrić.

Učenici srednjih škola, članovi „Budi muško kluba i budi žensko saveza“ Istočno Sarajevo imaće priliku da se danas i sutra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo edukuju za radionice koje će nakon obuke, uz koordinaciju Forum teatra, samostalno voditi u svojim školama.

Trener vršnjačke edukacije je koordinator za mlade „Budi muško kluba“ iz Sarajeva Amer DŽekman, a teme radionica su „Šta je nasilje?“, „Rod i pol“, „Ponašaj se kao žena, ponašaj se kao muškarac“, „Etiketiranje“, te „Od nasilja do poštovanja u intimnim vezama“, saopšteno je iz Forum teatra.

Rezolucijom 54/134 UN su službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan eliminacije svih oblika nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujilo 1999. godine.

Ovaj dan, koji se u svijetu obilježava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava.

U toku 16 dana aktivizma, osim medijske kampanje, Forum teatar planira realizaciju različitih programa i aktivnosti koje će doprinijeti podizanju svijesti o nasilju u društvu.

Nakon završenog treninga vršnjačkih edukatora, planirana je realizacija radionica u srednjim školama Istočnog Sarajeva koje će se usmjeriti na teme o nasilju, a planirana je i projekcija dokumentarnog filma „Rupin butik“, Glorije Halaš, koji donosi priču o ženama žrtvama napada kiselinom u Indiji.

Jedna od aktivnosti, tokom 16 dana aktivizma biđe i kampanja na društvenim mrežama, u kojoj će poznati glumci govoriti na temu nasilja nad ženama. Pored toga, članovi „Budi muško kluba i budi žensko saveza“ organizovaće muzičko-poetsko veče pod nazivom „LJubav, a ne nasilje“, koje će mladima skrenuti pažnju na zdrave odnose u intimnim vezama.

Projekat „Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH“ ima za cilj da se kroz sprovođenje istraživanja, implementaciju edukativnih i kreativnih radionica i aktivnosti kampanja prije svega podigne svijest, obrazuje i utiče na promjene u ponašanju mladih, da se promovišu osnovne vrijednosti rodne ravnopravnosti, prevencije nasilja, nasilja prema ženama i nasilja u porodici, kao i zdravi životni stilovi.

Desetogodišnja praksa, koja se sprovodi na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH, u radu sa mladićima i djevojkama, pokazala se kao veoma uspješna u promociji zdravih stilova života i stvaranja zdravog i prosperitetnog okruženja za mlade, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare