Danas manifestacija „Tebi, goro Romanijo“

0

SOKOLAC – Manifestacija pod nazivom „Tebi, goro Romanijo“ biće održana danas u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca povodom Dana ovog manastira, 11. avgusta.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija u 9.00 časova biće služena sveta liturgija i litija će obići oko hrama.

Prema programu manifestacije, u 11.00 časova u porti manastira biće održana svečana akademija.

Svečanosti će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić i kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovaće pjesnik Dobrica Erić i Zorana Guja iz Etno-orkestra sa Pala, a stihove će recitovati učenica sokolačke Srednje škole Jovana Marić. Maja Stanišić sa Pala pjevaće stare izvorne pjesme, a sokolačko KUD „Romanijska luča“ izvešće igre iz Šumadije.

U ravijalnom dijelu programa nastupiće izvorne grupe „Sarajevsko polje“, „Ilićka“, „Planinke“, „Zeničanke“ i druge, kao i pjevačka grupa Guslarskog društva „Romanija“ iz Sokoca.

U okviru ove manifestacije u novoizgrađenim objektima u porti hrama članice Kola srpskih sestara „Sveta Tekla“ sa Pala i „Sokolica“ iz Sokoca promovisaće domaća jela, a Udruženje pčelara „Glasinac“ iz Sokoca predstaviće proizvode od meda.

Pokrovitelj manifestacije „Tebi, goro Romanijo“ je Skupština opštine Sokolac, a organizatori su sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ i „Slaj-produkcija“ sa Pala.

Na unutrašnjim zidovima manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji upisano je oko 4.000 imena poginulih boraca sa prostora sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare