Danas manifestacija “Tebi, goro Romanijo”

0

SOKOLAC – Manifestacija pod nazivom “Tebi, goro Romanijo” biće održana danas u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca povodom Dana ovog manastira, 11. avgusta.

U manastiru Svetog velikomučenika Georgija u 9.00 časova biće služena sveta liturgija i litija će obići oko hrama.

Prema programu manifestacije, u 11.00 časova u porti manastira biće održana svečana akademija.

Svečanosti će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić i kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovaće pjesnik Dobrica Erić i Zorana Guja iz Etno-orkestra sa Pala, a stihove će recitovati učenica sokolačke Srednje škole Jovana Marić. Maja Stanišić sa Pala pjevaće stare izvorne pjesme, a sokolačko KUD “Romanijska luča” izvešće igre iz Šumadije.

U ravijalnom dijelu programa nastupiće izvorne grupe “Sarajevsko polje”, “Ilićka”, “Planinke”, “Zeničanke” i druge, kao i pjevačka grupa Guslarskog društva “Romanija” iz Sokoca.

U okviru ove manifestacije u novoizgrađenim objektima u porti hrama članice Kola srpskih sestara “Sveta Tekla” sa Pala i “Sokolica” iz Sokoca promovisaće domaća jela, a Udruženje pčelara “Glasinac” iz Sokoca predstaviće proizvode od meda.

Pokrovitelj manifestacije “Tebi, goro Romanijo” je Skupština opštine Sokolac, a organizatori su sokolačka Ustanova za kulturu “Pero Kosorić” i “Slaj-produkcija” sa Pala.

Na unutrašnjim zidovima manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji upisano je oko 4.000 imena poginulih boraca sa prostora sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments