Danas je dan žalosti povodom sjećanja na stradale i prognane Srbe u Oluji

0

U Republici Srpskoj danas je Dan žalosti povodom obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe.

U svim opštinama i gradovima Republike Srpske danas će se, u znak sjećanja na stradale i prognane, u podne oglasiti sirene za prestanak vazdušne opasnosti.

Preporuka je Organizacionog odbora za obilježavanje ovog događaja da se u svim institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj u to vrijeme rad obustavi na jednu minutu i da se građani, ma gdje se nalaze u tom trenutku, zaustave i tako odaju počast svim stradalima.

U isto vrijeme oglasiće se i zvona sa svih pravoslavnih hramova u Republici Srpskoj.

Odluku o proglašenju 5. avgusta danom žalosti donijela je Vlada Republike Srpske u ponedjeljak, 4. avgusta. Dan žalosti danas je i u Srbiji.

Prema zaključku Vlade, na svim zgradama javnih institucija u Republici Srpskoj zastave će biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije biće prilagođene datim okolnostima, a javni emiteri su dužni da programsku šemu prilagode danu žalosti, saopšteno je ranije iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji „Oluja“, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, ubijeno je i nestalo 2.000 Srba, a više od 250.000 je protjerano iz Hrvatske.

Obilježavanje 5. avgusta kao Dana sjećanja na stradanje i progon Srba dogovoreno je na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije 26. juna u Beogradu.

PATRIJARH IRINEJ DANAS SLUŽI PARASTOS SRBIMA UBIJENIM U „OLUJI“

Patrijarh srpski Irinej služiće danas u crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za Srbe postradale u hrvatskoj akciji „Oluja“ iz avgusta 1995. godine, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Patrijarh Irinej uputio je poziv arhijerejima SPC da 5. avgusta u svim hramovima u gradovima njihovih eparhija nalože da se služi parastos nevino postradalim žrtvama u egzodusu srpskog naroda iz RSK i Hrvatske.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare