Danas je Dan pobjede nad fašizmom

0

Ustaše pale srpska sela na Romaniji

Nizom manifestacija u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Širom Srpske, Dan pobjede biće tradicionalno obilježen nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama rata.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju.

U Berlinu je nešto poslije ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni.

Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Na današnji dan se sjećamo i nevinih žrtava ustaškog genocida na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i naših predaka koji su izgubili svoje živote u antifašističkoj borbi.

Vezano:

70 godina od pokolja Srba u selu Rakovac

Proljeće koje je odnijelo niz Drinu stotine Paljana

Osvještan spomenik u selu Gazivode kod Podgraba

Domobrani u Palama 1942. godine

Četnici na pragu Sarajeva 1943. godine

“Četnički grobovi” na Ravnoj planini

(www.palelive.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments