Danas je 8. mart dan žena

0

Danas je 8. mart, dan posvećen ženama. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Početak obilježavanja Osmog marta kao Dana žena povezan je sa čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i uopšte bolji položaj. Jedan takav protest održan je 8. marta 1857. u Njujorku. Protestantkinje su bile napadnute i rastjerane od strane policije. Ove žene, osnovale su svoje prvo udruženje, istog mjeseca, dvije godine kasnije. Posebno se istakao protest iz 1908, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtjevajući pravo glasa, kraće radno vrijeme i bolje plate.

Prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. februara 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. 1911. godine, ovaj dan je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Švajcarska je posljednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama (1972).

Danas u većini zemalja, kao što je slučaj i kod nas, Dan žena je izgubio svoju političku notu, svoj pravi značaj i postao je jednostavno, prilika da muškarci izraze svoju ljubav prema bliskim ženama. Drage dame želimo Vam srećan 8. mart.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare