Danas dolaze djeca sa Kosova i Metohije

1

U okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ u kojem već drugu godinu aktivno učestvuje i opština Pale, danas u Pale dolaze djeca iz opštine Štrpce koju će i ove godine ugostiti paljanski drugari i njihove porodice.

Doček djece je najavljen u 16:30 h, na parkingu iza crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama.

Ukupno 900 djece sa Kosova i Metohije danas će doputovati u Višegrad, gdje će biti organizovan centralni doček. Svečanom dočeku u Višegradu prisustvovaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je Srni da je ovaj sedmi i najmasovniji dolazak djece sa Kosova i Metohije do sada, podržalo više od 800 porodica iz Republike Srpske.

On je istakao da će kod vršnjaka širom Republike Srpske do 23. juna gostovati oko 900 djece zajedno sa 80 profesora i nastavnika iz oko 50 osnovnih škola iz svih srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Djeca dolaze iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice.

Arlov je naveo da će djeca boraviti u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Doboju, Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Srajevu, Višegradu i Trebinju.

On je podsjetio da ovaj projekat Odbor realizuje od 2012. godine, te naglasio da će, uključujući djecu od ove godine, sa cijelog područja Kosmeta u Srpskoj boraviti ukupno oko 3.500 djece u pratnji oko 300 prosvjetnih radnika.

„Ovaj, sedmi projekat, podržale su i lokalne zajednice domaćini, mnoge osnovne škole, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, `Elektroprivreda` i `Šume Republike Srpske`, Banja `Vrućica`, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Uprava Vlade Srbije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu“, istakao je Arlov.

Arlov je rekao da će djecu, koja će doputovati u 18 autobusa, na centralnom dočeku, osim ministra Maleševića, pozdraviti i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Arlov je dodao da će dočeku prisustvovati i 19 delegacija gradova i opština domaćina, kao i načelnik Mitrovičkog okruga Vaso Jelić, predsjednici opština Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i Zvečan Ivan Todosijević, te delegacije Ambasade Srbije u BiH i Ministarstva prosvjete Srbije.

Iz Odbora je najavljeno da je Centralni doček organizovan u 13.00 časova u Andrićgradu.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Српско гостопримство на дјелу, нешто што заиста вриједи!