Danas Dani koševine u rejonu Gvozno

0

KALINOVIK – U rejonu Gvozno u opštini Kalinovik danas će biti održana tradicionalna manifestacija Dani koševine „Gvozno-Moba-Ozon-2017“, kojom se obilježavaju 24 godine od osnivanja Gardijske brigade Vojske Republike Srpske i Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je Srni da se ovaj veoma značajan datum već petu godinu uzastopno obilježava na tradicionalan način, uz viteške igre, bacanje kamena s ramena, potezanje klipa, nadvlačenje konopca, te koševinu.

„Ova manifestacija je dobila obilježje koje prevazilazi lokalni karakter. Dolaze nam članovi boračkih organizacija, predstavnici Hercegovačkog i Sarajevsko-romanijskog korpusa, kao i drugi gosti iz svih krajeva Republike Srpske. Naša želja je da ova manifestacija poprimi i regionalni karakter“, rekla je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, najvažnije je da manifestacija nije politički obojena, da je povezuje koheziona sila bez obzira na političko opredjeljenje i mjesto življenja i da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

Manifestacija počinje u jutarnjim časovima služenjem parastosa u Crkvi Svetog Petra i Pavla i polaganjem vijenaca u Spomen-sobi u Kalinoviku.

Nakon toga, slijedi okupljanje na lokaciji Gvozno, gdje će se Komlenovićeva, predsjednik BORS-a general Milomir Savčić i prisutni zvaničnici obratiti učesnicima.

Cijeli tok manifestacije biće propraćen pjevanjem, guslanjem i igrama u izvođenju izvornih grupa.

 

(www.palelive.com / Srna / Foto ilustracija)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare