Danac poginuo na Jahorini

0

Danski državljanin, koji je sinoć stradao u nesreći na Jahorini kada je pao sa litice, bio je mrtav kada ga je pronašla Gorska služba spašavanja nakon potrage za njim u otežnim uslovima guste magle i nepristupačnog terena.

Šef Gorske službe spašavanja na Jahorini Miro Kalem rekao je Srni da su mu tri lica koja su bila u društvu sa poginulim rekla da se stradalo lice okliznulo i palo sa litice visoke oko 50 metara.

On je istakao da su ostala tri lica koja su bila u društvu sa poginulim bila dobro, ali vidno iscrpljena.

Srna nezvanično saznaje da su i nastradala osoba i ostali sa kojima je ta osoba bila u društvu vrlo mladi. Jedno lice je i maloljetno, a pretpostavlja se da je riječ o studentima iz Danske na praksi u BiH.

Kalem je rekao da je sinoć oko 20.30 časova Gorska služba spašavanja Jahorina dobila informaciju da se na području Gole Jahorine dogodila nesreća i da ima povrijeđenih lica.

„Odmah smo aktivirali pripadnike Gorske službe i Civilne zaštite Pale i već oko 21.30 pod punom opremom bili smo na licu mjesta, inače jako nepristupačnom i strmom terenu, gdje smo zatekli policiju i tri momka koji su nam javili za nesreću“ – rekao je Kalem.

Prema njegovim riječima, mjesto nesreće nalazi se duboko u Goloj Jahorini, prema vrhu Trijeska, a posebno otežavajuća okolnost za akciji spašavanja, osim noći, bila je i gusta magla.

„S obzirom da se radi o litici, sa velikom mukom smo uspjeli oko 23.00 časa da lociramo mjesto gdje se nalazi unesrećeni. Ustanovili smo da je već bio mrtav i pošto niko drugi nije mogao da priđe do unesrećenog, javili smo se policiji i dobili instrukcije kako da dalje postupamo“ – istakao je Kalem.

On je precizirao da je tijelo poginulog evakuisano oko 2.00 časa jutros, nakon čega je predato policiji i nadležnim organima na dalje postupanje.

Kalem je potvrdio da će ekipa Gorske službe spašavanja danas boraviti na licu mjesta radi obavljanja redovnih procedura u slučajevima ovakvih i sličnih nesreća.

Zamjenik ambasadora Danske u BiH prijavio je sinoć oko 20.00 časova CJB Istočno Sarajevo da se na Jahorini dogodila nesreća u kojoj je jedan državljanin Danske, koji je bio u društvu sa još dva svoja sunarodnika, pao sa litice i da ne daje znake života, rekla je jutros Srni portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

Nakon uviđaj koji će biti obavljen ovog jutra očekuje se više informacija o nesreći.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare