Dan sjećanja na žrtve NATO agresije 9. septembra

0

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja i agresije na Republiku Srpsku biće obilježavan 9. septembra, na datum kada su usljed djelovanja NATO-a ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac, odlučeno je na sastanku pododbora za obilježavanje ovog događaja koji je održan u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić rekao je nakon sastanka da će tog dana u 10.30 časova u Hramu Svetog Petra Zimonjića Sarajevskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži biti služen parastos za sve nevine žrtve NATO agresije, a potom će u 11.00 časova na grobove brata i sestre Galinac, na groblju u naselju Grlici, biti položeni vijenci i cvijeće.

Prema njegovim riječima, u 12.00 časova će u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu biti održana prigodna duhovna akademija.

Dogovoreno je i postavljanje bilborda po gradu Istočno Sarajevo kako bi javnost bila informisana o ovom događaju.

Podržan je prijedlog da Grad Istočno Sarajevo pokrene inicijativu za podizanje spomen-obilježja u znak sjećanja na žrtve stradale u NATO bombardovanju i agresiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva i Gradske uprave, opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Kalinovik i Čajniče, te boračkih organizacija.

Graonić je istakao da se obilježavanjem datuma stradanja srpskih civila u Republici Srpskoj od NATO bombardovanja još jednom šalje poruka o stavu Republike Srpske da je spremna da sarađuje sa ovom alijansom, ali da svoje žrtve ne zaboravlja.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

Brat i sestra Galinac bili su jedne od prvih žrtava NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Ne zaboraviti da je najveća vojna sila udarila na srpske civile

Veoma je važna inicijativa da se obilježava dan sjećanja na srpske civilne žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, kako bi domaću i međunarodnu javnost podsjetili na to da se 1995. godine velika vojna alijansa obrušila na srpski narod, na Vojsku i civile Srpske, rekao je pomoćnik republičkog ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić.

„Ne smije se nikada zaboraviti da je najveća vojna sila tada bombardovala srpske vojne i civilne ciljeve, da je osam zemalja NATO, predvođenih SAD bombardovalo opštine širom Republike Srpske, od Hercegovine, preko Sarajevsko-romanijske regije i istočnog dijela Srpske, pa do opština u Zapadnoj Krajini“, izjavio je Graonić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka na kojem je usaglašeno da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj.

On je podsjetio da je na područje Republike Srpske bačeno više od 1.000 avio-bombi i krstarećih raketa i da je upotrijebljen osiromašeni uranijum od čijih posljedice i danas umiru građani Srpske.

„Žrtve su ogromne i iskazane su i u materijalnom i ljudskom potencijalu. Prema evidencijama kojima raspolaže Ministarstvo, poginulo je oko 50 civila i isto toliko vojnika“, naglasio je Graonić.

Prema njegovom mišljenju, cilj NATO-a tada je bio da promijeni vojnu ravnotežu na terenu, da oslabi vojnu silu i operativnu moć Vojske Republike Srpske, jer su gađali kasarne, skladišta municije i sve vojne reperitore.

„NATO se tada direktno stavio na stranu naših tadašnjih neprijatelja i sve učinio kako bi ishod rata okrenuo u korist naših neprijatelja. Iznijeli smo to stojički, ali to nećemo da zaboravimo. Moramo da živimo i sa svojim neprijateljima i sa međunarodnom zajednicom, ali uvijek moramo da podsjećamo na ono šta se desilo, a to je da je izvršena agresija na teritoriju Republike Srpske, a kasnije i Srbiju“, poručio je Graonić.

Govoreći o odnosu prema NATO-u, on je podsjetio da je opredjeljenje Republike Srpske o tom pitanju iskazano stavom Narodne skupštine da Srpska ide ka vojnoj neutralnosti, odnosno da će slijediti put Srbije i njen odnos prema vojno-političkim savezima.

„Ovo naše obilježavanje treba da pošalje još jednom poruku o stavu Republike Srpske da nismo kratke pameti, da smo spremni da sarađujemo, ali da svoje žrtve ne zaboravljamo“, istakao je Graonić.

Vuković: Podići spomenik žrtvama NATO bombardovanja

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da će biti inicirano podizanje spomen-obilježja žrtvama NATO bombardovanja i agresije na Republiku Srpsku.

„O tome ćemo morati još duže da razgovaramo da bi bilo izabrano najreprezentativnije mjesto za takav spomenik“, rekao je Vuković novinarima
u Istočnom Sarajevu nakon sastanka na kojem je usaglašeno da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj.

On je naveo da je na sastanku odlučeno da Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja i agresije bude obilježavan 9. septembra, na datum kada su usljed dejstvovanja NATO avijacije ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac.

„Smatramo da je ovaj događaj važan za odbrambeno-otadžbinski rat. Dosadašnjim obilježavanjem ovaj događaj nije tretiran onako kako bi to trebalo da bude, ali od sada će biti obilježavan kako dolikuje – na nivou Republike Srpske, što smo mi kao grad i podržali“, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, 9. septembra, na dan kada su poginuli brat i sestra Galinac, na njihov grob u Grlici na području Istočne Ilidže biće položeno cvijeće, nakon čega će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biti organizovana prigodna akademija.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac naglasio je da će boračka udruženja sa područja Sarajevsko-romanijske regije pružiti svu potrebnu podršku obilježavanju ovog datuma.

On je rekao da je cilj NATO-a bio da oslabi Vojsku Republike Srpske, u čemu, kako je naveo, nisu uspjeli, ali su tokom bombardovanja stradali vojnici i civili, i nanesena je velika materijalna šteta.

Šehovac je ukazao da je najveći genocid nad Srbima počinjen nakon rata, obolijevanjem vojnika i civila od posljedica dejstvovanja NATO aviona osiromašenim uranijumom.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović rekla je da je NATO ubio sedam stanovnika ova lokalne zajednice, te da su tokom agresije pogođeni vojni objekti, ali i farma svinja i lokalni vodovod.

„Za nas je to imalo dalekosežne posljedice, jer od dejstva osiromašenog uranijuma imamo veoma veliki broj malignih oboljenja u odnosu na broj stanovnika u našoj opštini“, ukazala je Komlenovićeva.

Sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovao je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić, kao i načelnici i predstavnici opština grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Kalinovik i Čajniče, te predstavnici boračkih organizacija i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtavama NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare