Dan planete obilježen sadnjom ukrasnog rastinja

0

FOČA – U Foči je Dan planete Zemlje obilježen sadnjom ukrasnog rastinja i cvijeća u dvorištima Vrtića „Čika Jova Zmaj“ i osnovnih škola „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“.

Sadnice je i ove godine obezbijedilo Šumsko gazdinstvo /ŠG/ „Maglić“, a u sadnji su učestvovala djeca iz obdaništa i učenici ekoloških sekcija.

Inženjer u ŠG „Maglić“ Blažo Prodanović kaže da su obrazovnim ustanovama podijeljene hortikulturne vrste sadnica, čime se želi dati doprinos ljepšem izgledu životne sredine i uticati na svijest djece o značaju njene zaštite.

„Ovo radimo od 2009. godine i akcija je postala tradicionalna. Prve godine sadnice ispred škole su potpuno polomljene, a posljednjih godina vodi se više računa o njima i rezultati su vidljivi“, rekao je Prodanović.

U školama kažu da je iz godine u godinu sve više učenika zainteresovano za rad u ekološkim sekcijama.

„Ovo radimo upravo da bismo podigli svijest svim građanima da čuvaju životnu sredinu“, kaže nastavnica biologije Vanja Davidović.

Učenica sedmog razreda Maša Milanović kaže da su zelene površine pluća svakog grada, i da se u ekološkoj sekciji trude da utiču na ostale učenike da ne bacaju smeće i čuvaju zelenilo.

Osim školama i vrtiću, ŠG „Maglić“ poklonilo je sadnice ukrasnog rastinja i zajednici etažnih vlasnika u naselju Samoborska, koje su zasađene u dvorištu ispred zgrada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare