Dah magičnog realizma Marka Kusmuka

0

U Galeriji „Macola“ u Drvengradu Emira Kusturice, na Mećavniku u Mokroj Gori, u utorak je otvorena izložba slika Marka Kusmuka sa Pala pod nazivom „Očevici“.

– Moje slike odišu magičnim realizmom i moj je cilj bio da na svakoj od njih postignem najveću dozu likovnosti i kreativnosti, a da u njima bude u mnogo naturalizma i ekspresije – rekao je Marko Kusmuk.

On je naglasio da su na ovoj izložbi na Mećavniku, gdje je cijeli ambijent veliko umjetničko djelo, na slikama zastupljeno figurativno slikarstvo u kome dominiraju facijalne ekspresije.

Otvarajući izložbu mladog slikara sa Pala, koji je u Sarajevu završio Akademiju likovnih umjetnosti, režiser Emir Kusturica je rekao „da je dobro da neko ovako mlad slikama podsjeti na prošla vremena i ono što je u bivšoj BiH valjalo“.

– Gledajući ove slike, stičem utisak da se javio jedan slikar koji neobično snažnom figuracijom i crtačkim djelovanjem podsjeća na ono što je sa lakoćom i margitorskom kombinacijom radio Ljubović, do dobrog zamaha koji je imao Berber i upečatljivih grafika koje nam je svojevremeno Aleksić pokazivao – rekao je Kusturica.

Kusturica je primijetio da su Kusmukove slike blaga magla kroz koju se sve vidi i sve je, u stvari, tako oštro.

– Motivi na slikama su Markova reakcija na spoljni svijet, na ono što je sad i što je nekad bilo – zaključio je Kusturica.

Slavni režiser je istakao da se u njemu, pred djelom mladog umjetnika, pored povremenog sentimenta za rodnim krajem, javi i doza zbunjenosti pred energijom koju slike zrače.

Na izložbi je prikazano 28 slika i pet skulptura.

Očevici

– Moji „očevici“ svjedoče o svjedocima koji su u datom trenutku vidjeli nešto zanimljivo. Kroz te likove pokušao sam i nadam se uspio da izrazim i svoje osjećaje i senzibilitet i naglasim nešto što u prirodi nije realno, a slikarski je ubjedljivo – dodao je Kusmuk.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare