Da se 30.mart obilježava kao Dan veterana službi bezbjednosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Podružnice Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske u Istočnom Sarajevu Radovan Pejić očekuje da bude razmotrena inicijativa Udruženja da 30. mart bude uvršten u Kalendar obilježavanja značajnijih datuma odbrambeno-otadžbinskog rata kao dan veterana službi bezbjednosti.
Apelujući da Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija odbrambenih ratova upostavi „aktivan odnos“ prema inicijativi, Pejić je podsjetio da je na današnji dan 1992. godine u Sokocu postrojeno je 230 srpskih policajaca SAO Romanija.

„Od toga je njih 70 bilo osposobljeno za izvršavanje posebnih zadataka. To je bila jedina organizovana oružana snaga, sve do formiranja Vojske Republike Srpske, koja je zajedno sa teritorijalnom odbranom stala u odbranu svog naroda i svojih ognjišta“, rekao je Pejić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Pejić je podsjetio da je postrojavanje izvršio pokojni Zoran Cvijetić, tada u funkciji ministra unutrašnjih poslova SAO Romanija, kasnije načelnik Centra službi bezbjednosti Srpsko Sarajevo, koji je raport predao prvom ministru unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH Mići Stanišiću.

„U odbrambeno-otadžbinskom ratu 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova je poginulo braneći svoj narod, svoja ognjišta i štiteći teritoriju koja je od vajkada bila srpska“, rekao je Pejić, ističući da su veterani i danas spremni da stanu na branik otadžbine, kao što su to učinili i 1992. godine.

Pejić je zahvalio opštinama Sokolac i Istočno Novo Sarajevo na korektnom odnosu prema inicijativi ovog udruženja da jedan trg na Sokocu i dio ulice u Istočnom Novom Sarajevu ponesu ime Zorana Cvijetića.

On je svim veteranima službi bezbjednosti Republike Srpske i pripadnicima MUP-a Republike Srpske uputio iskrene čestitke povodom 4. aprila Dana policije Republike Srpske.

Pejić je zahvalio i MUP-u Republike Srpske koji nije zaboravio svoje veterane, napominjući da to potvrđuje i činjenica da je nedavno ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač donio Pravilnik o službenim legitimacijama penzionisanih pripadnika MUP-a Republike Srpske.

On je pozvao sve organizacije nastale iz odbrambeno-otadžbinskog rata da se ujedine ili udruže, te kolektivno uključe u članstvo Boračke organizacije Republike Srpske, jer samo jedinstveni mogu sve, a pojedinačno i rasparčani ništa.

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske osnovano je 2010. godine u Bijeljini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare