Čuvari tradicije Rogatica 2013

0

ROGATICA – U organizaciji muške pjevačke grupe “Sretenje” iz Rogatice, uz pomoć opštine Rogatica i brojnih ovdašnjih privatnih preduzeća, pod medijskim pokroviteljstvom Radija “303” sinoć, 12. maja 2013. godine, u sportskoj dvorani u Rogatici održana je manifestacija “Čuvari tradicije Rogatica 2013”

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Tomislav Puhalac, zatražio da Rogatičani sačuvaju svoju tradiciju, i obećao pomoć opštine u tom pravcu.

Nastupilo je preko 170 učesnika, članova i članica pjevačkih grupa iz nekoliko susjednih opština: „Ognjište i Neveni“ iz Foče, „Sveti Jovan Krstitelj“ iz Višegrada, „Mladost Romanija i Jahorina planinke“ Pale, „Sveti

Đorđe“ Novo Goražde, „Sarajevsko polje“ Bijeljina, „Srpski sokolovi Slavija“ Istočno Sarajevo, „Ilićka“ Brčko, „Starina Novak“ Sokolac, muška i ženska pjevačka grupa „Sretenje“ Rogatica, narodni guslari Ilija Rabota, Drago Pelemiš, i Hadži Miljan Rađenović. Manifestaciju je ozvučio „Goci bend“ a i nekolikio puta latili su se mikrofona te i sami zapjevali, na radost prisutnih.

Pjevalo se što „nasuvo“ što uz gusle, što „namokro“ uz pomoć tradicionalnih drvenih ploski napunjenih ljutom šljivom, a mnogi su zapjevali i mimo predviđenog programa. Družilo se, šepurilo u tradicionalnim nošnjama, popijevalo i poigravalo. Obične, drvene frule u čarobnim rukama narodnih frulaša čarobne su melodije vezle. A u punoj sali niko nikome ružne riječi rekao nije.

Na kraju je sve završeno „garom“ gdje su se izmiješali gledaci i učesnici a kolo vilo duž cijele sportske dvorane. Bilo je i riječi da bi ovo čuvanje običaja iz starina moglo prerasti i u tradicionalnu manifestaciju.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare