Crnjak: Gradnja hrama ima višestruki značaj na vjernike

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Kula Vukašin Crnjak rekao je da izgradnja Hrama Nerukotvorenog obraza Hristovog u Istočnoj Ilidži ima višestruki značaj za sve vjernike i građane ovoga područja.
„Došli smo na ideju da pored brojnih objekata koje smo izgradili u kompleksu ‘Istočnik’, kao organizacionoj jedinici KPZ Kula, izgradimo i ovu malu crkvicu, paraklis, koja će imati višestruki zanačaj za sve vjernike i građane“, rekao je Crnjak Srni, izrazivši zadovoljstvo današnjim obilježavanjem krsne slave i svečanim činom osvećenja temelja Hrama.

Prije svega, ističe on, riječ je o duhovnom i euharističkom značaju, ali i o drugom, sadržajnom značaju ovog hrama. „Mi u ovom kompleksu vrlo često ugostimo i ljude koji se žene, vjenčaju ili krste, tako da će i u tom smislu ova crkva imati tu pripadajuću dimenziju“, rekao je Crnjak.

Prema njegovim riječima, i zatvorsko osoblje i zatvorenici, odnosno lica koja izdržavaju kaznu zatvora u KPZ Kula, moći će, uz pomoć lokalnog sveštenstva, da obavljaju svoje vjerske aktivnosti.

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave Hrama Nerukotvorenog obraza Hristovog, čija je izgradnja u kompleksu „Istočnik“ u Istočnoj Ilidži u toku.

Vladika Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske, blagoslovio je i osveštao temelje i postavio povelju u temelje ovog hrama, koji se nalazi na zemljištu kojim gazduje Kazneno-popravni zavod /KPZ/ Kula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare