Crkva Svete Petke na malom Zejtinliku proslavila slavu

0

SOKOLAC – Smisao hrišćanskog podviga jeste da se služeći Gospodu služi spasenju svakog čovjeka, kao što je Prepodobna mati Paraskeva svojim čudima mnoge privela u krilo crkve Božije, rekao je danas NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Spomen-crkve Svete Petke na Malom Zejtinliku na Sokocu.

Besjedeći o žitiju Prepodobne mati Paraskeve, mitropolit Hrizostom je naglasio da je Crkva na Malom Zejtinliku posvećena Svetoj Petki i da se danas slavi uspomena na njeno veliko sveto ime i obilježava njena velika uloga u istoriji crkve.

„Ova svetiteljka se slavi od 11. vijeka kao velika ugodnica Božija, koja je veoma mlada odlučila da službi Bogu i da bi služeći njemu služili spasenju svakoga od nas“, istakao je mitropolit koji je, uz sasluženje sveštenstva Crkvene opštine Sokolac, služio liturgiju u Crkvi u okviru kompleksa Vojničkog spomen-groblja, gdje je sahranjeno 958 srpskih boraca poginulih u proteklom ratu u opštinama u blizini Sarajeva, koje su do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

NJegovo visokopreosveštenstvo je podsjetio da se svake godine ogroman broj vjernika okuplja u rumunskom gradu Jaši, gdje su svete mošti Prepodobne mati Paraskeve, da se mole i traže njenu zaštitu pred Gospodom.

Slava Spomen-crkve Svete Pete na Malom Zejtinliku obilježena je služenjem Svete arhijerejske liturgije, lomljenjem slavskog kolača, svečanom litijom i služenjem parastosa poginulim borcima.

Nakon slavskog obreda, kod Centralnog krsta u Vojničkom spomen groblju služen je parastos srpskim borcima poginulim u proteklom ratu na podrujču Sarajevsko-romanijskoj regije.

Kum današnje slave Crkve Svete Petke na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik bila je porodica Biljane Bjelica sa Sokoca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare