Ćosić: U ovoj godini uloženo oko 12 miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – U razvoj opštine Istočno Novo Sarajevo ove godine je kroz brojne projekte uloženo oko 12 miliona KM sredstava Vlade Republike Srpske, Vlade Srbije i opštinskih budžetskih sredstava, rekao je danas načelnik Istočnog Novog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Ćosić je na konferenciji za novinare istakao da je za sve projekte koji su zvaršeni ili se rade najzaslužnija opštinska uprava, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Željke Cvijanović, kao i poslanika SNSD-a na nivou BiH i Srpske.

“Opština Istočno Sarajevo danas je na istoku Srpske opština koja se najbrže razvija, najurbanija je i opština je u koju ljudi dolaze. Želimo da naš primjer partnerstva bude primjer i drugim lokalnim zajednicama”, naglasio je on.

Ćosić je rekao da će ovih dana početi i izgradnja sportske dvorane, koja je urušena u februaru 2012. godine i u koju je do tada uloženo oko osam miliona KM, gradiće se parkinzi, a u toku je i izgradnja trga.

“Vrijednost ove investicije je 6.600.000 KM, od čega su četiri miliona sredstva vlada Republike Srpske i Srbije, a ostalo su sredstva opštine”, rekao je on i dodao da bi sredinom iduće godine ovi radovi trebali biti završeni.

Ćosić je naveo da su u toku radovi na izgradnji gradskog pozoriišta za šta je Vlada Republike Srpske obezbjedila dva miliona KM, a opština je milion KM vlastitih sredstava investirala u dogradnju Doma zdravlja.

On je najavio da će 22. septembra svečano otvoriti i najveći prirodni amfiteatar u mjestu Tvrdimići “Beli vuk” sa 600 mjesta.

Ćosić je naglasio da se grade i rekonstruišu mnogi putevi, na području opštine je uvedena led rasvjeta, a rade se i mnoga igrališta, staze za šetnju, adrenalinski park, a intenzivirana je i izgradnja stambeno-poslovnih objekata.

On je ocijenio da ova lokalna zajednica ima najintenzivniji stepen gradnje, dodajući da će u idućoj godini u poslovnoj zoni biti podignuti novi objekti mnogih preduzeća, tako da će biti 15.000 metara kvadratnih novih poslovnih prostora.

Prema njegovim riječima, regulacionim planom Centar tri planirana je izgradnja nove osnovne škole i obdaništa, a u ovoj godini se ulagalo i u školstvo, kulturu, sport.

Ćosić ističe da pored svih ovih projekata, opština Istočno Novo Sarajevo vrši stipendiranje svih studenata, a redovno vrše podsticaj privrede i poljoprivrede i za prošlu godinu su ipslaćena sva sredstva.

“Opština Istočno Novo Sarajevo je 2012. godine bila vođena bez cilja i plana, a danas imamo plan do 2025. godine”, istakao je on i dodao da trenutno na području opštine ima postojećih 45 lokacija predviđenih za gradnju stambeno-poslovnih objekata koji mogu primiti 5.000 ljudi.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac istakao je da je opština Istočno Novo Sarajevo primjer dobrog funkcionisanja lokalne vlasti sa vlastima Republike Srpske, što se vidi kroz veliki broj projekata koje je odobrila Vlada Željke Cvijanović i projekata koje je odobrio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“Bez takve vrste saradnje i takve vrste komunikacije nema uspješnog razvoja lokalne zajednice. Ova lokalna zajednica može da nosi epitet vrlo odgovornih lokalnih političara koji žele da razvijaju lokalnu zajednice kakve su potrebe građana”, rekao je on i dodao da su na području opštine Istočno Sarajevo izvršena sva predizborna obećanja kada su u pitanju infrastrukturni projekti.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijela Mrda istakla je da je opština Istočno Novo Sarajevo pokazala da je senzibilna na zahtjeve svojih stanovnika.

Ona je pohvalila sve što je do sada učinjeno, a posebno u oblasti obrazovanja i kulture, ističući da je opština posebno bila senzibilna prema svim svojim stanovnicima kroz različite oblike socijalnog davanja, ali i podsticaje koje je pružala svgim građanima što je unaprijedilo kvalitet života građana.

“Dobre razvojne politike opštine Istočne Sarajevo je pratila i Vlada Republike Srpske, a nije izostala i nesebična podrška predsejdnika Dodika, a mi poslanici smo pratili zahtjev naše lokalne zajednice”, istakla je ona.

Mrda je istakla da je ova opština postala reper za kvalitet u Republici Srpskoj ističući da snažna lokalna zajendica jeste i snažna Republika Srpska.

Šef Kluba odbornika u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Nataša Trifković podsjetila je da je ova opštinska vlast zatekla veoma tešku situaciju u opštini, opštinski budžet je bio prazan, a danas se vidi da se u ovoj opštini radi i gradi i da ima svoj cilj.

Ona naglašava da su ponosni da su kreirali dobar program podsticaja privrede i poljoprivrede, program stipendiranja studenata, program pronatalitetne politike, a uspjeli su finansirati sportske kolektive i nevladine organizacije i obezbjedili finansijsku stabilnost opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments