Ћосић: У 2024. значајан инвестициони циклус

1

Град Источно Сарајево биће први у Републици Српској и БиХ са својом соларном електраном од које ће након пет-шест година имати 500.000 до 600.000 КМ чистог прихода, што ће усмјеравати у спорт, културу и невладин сектор, изјавио је градоначелник Љубиша Ћосић.

Он је појаснио да ће овај приход град остварити након што поврати уложена средства у ову инвестицију, те подсјетио да је Скупштина града Источно Сарајево усвојила одлуку да по принципу „кључ у руке“ нађе извођача за ову електрану, која ће бити снаге један мегават.

Обраћајући се званицама из политичког живота, привреде, образовања и културе на традиционалном новогодишњем пријему, Ћосић је истакао да Градску управу Источног Сарајева у 2024. години очекује значајан инвестициони циклус који је започео данашњим одлукама Скупштине града.

„Почињемо градити градске куће на Палама вриједне четири милиона КМ. Радимо пасарелу у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи, која ће бити 200.000 КМ. Ту је и Парк великана српског здравства у кругу Болнице `Србија`“, рекао је Ћосић.

Ћосић је навео да је поносан што је ријешено питање „Мофаса“, односно, свих 42 радника ове комапније, што показује да не мора све отићи у стечај.

„Показали смо да не мора све отићи у стечај и да се обавезе могу измирити, те да може да настане модерна урбана зона на подручју Пала, Сокоца, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, а да привреда буде премјештена на периферију“, рекао је Ћосић.

Градоначелник је најавио идуће године иницијативу која ће ићи у правцу измјена Закона о буџтском систему, која би требала довести до тога да град Источно Сарајево обезбиједи себи буџет од 21 или 22 милиона КМ, који ће бити окренут према грађанима.

„Поред нас налази се град који у својим буџетима има 1,7 милијарди КМ и 500.000 становника. Ми са тим градом желимо да се на позитиван начин такмичимо, односно, да у свакој од наших шест општина обезбиједимо добре услове. Мислим да смо на данашњој сједници Скупштини града показали да ћемо у 2024. години урадити добре пројекте за наше суграђане“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, 2023. година је била изазовна, подсјећајући да је Источно Сарајево једини град који има више општина.

Ћосић је истакао да је Источно Ново Сарајево усвојило буџет од 27 милиона КМ, колики је и буџет Пала, а град Источно Сарајево данас је усвојио буџет од 15.307.000 КМ.

Он је навео да би општина Источна Илиџа сутра требала да усвоји буџет од 14 милиона КМ, Источни Стари Град и Трново готово пет милиона КМ, а буџет Сокоца износи девет до 10 милиона КМ.

„То је неких 100 милиона КМ јавних средстава које се трудимо да усмјеримо у функционисање наших општинских управа, јавних предузећа и установа и да се окренемо према развоју инфраструктуре нашим суграђанима у спорту култури и јавном сектору“, рекао је Ћосић и напоменуо да су сви посвећени развоју Источног Сарајева.

Ћосић је подсјетио да је ове године почела изградња Саборног храма у Источном Сарајеву, који ће, како је истакао, бити храм свих.

„Изградња храма на Палама иде својим током. Чувајмо саборност наше вјере и да у најбољем свјетлу представљамо овај град“, поручио је Ћосић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A šta bi sa autobuskom stanicom i glavnom ulicom na Sokocu?