Ćosić: Proglašenjem za park prirode štiti se Trebević

1

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić istakao je za Srnu da se odlukom Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode „Trebević“ štiti ova planina i vraća joj se ono što ljudi od nje uzimaju i koriste.

Čosić naglašava da je proglašenje Trebevića za Park prirode pobjeda svih.

On je podsjetio da je riječ o aktivnosti koju grad vodi više od godinu dana sa partnerima, opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale.

Ćosić kaže da je Gradska uprava, koja je bila nosilac posla, zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, prema zakonom propisanim procedurama, izradio Studiju izvodljivosti za proglašenje parka prirode.

„Pokazalo se da ta Studija izvodljivosti ima svoju opravdanost i na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske donesena je odluka o proglašenju Parka prirode `Trebevića sa upravljačem gradom Istočnim Sarajevom“, naglasio je on i dodao da grad sada ima rok godinu dana da uspostavi način upravljanja ovim preduzećem.

On je pojasnio da je ova odluka veoma bitna, kada je u pitanju zaštita područja Trebević sa više aspekata, a prije svega zbog zaštite biljnog i životinjskog svijeta, zaštita od nekontrolisane urbanizacije i svih vrsta zagađenja Trebevića, a to je uništavanje vodotokova, uništavanje posebnih šumskih područja, uništavanje infrsatrukture i zemljišta.

Ćosić smatra da su se ovom odlukom o proglašenju Parka pririode stvorili uslovi da se zaštiti Trebević.

„Pred nama je ogroman posao koji se odnosi na donošenje odluke da li ćemo formirati posebno preduzeće ili ćemo nekom naše postojećem preduzeću dati tu ulogu, na koji način će upravljati Parkom prirode, donošenje svih mogućih pravilnika o ponašanju na Trebeviću“, pojasnio je on.

Ćosić napominje da je vrijeme da se Trebeviću vrati, a ne da mu se samo uzima.

„Trebević je naš istinski biser i ovim smo stvorili uslove da se Trebeviću i daje, a ne samo uzima. Za ovu planinu počinje jedna potpuno nova epoha i drugačiji način zaštite, u saradnji sa našim partnerima“, poručio je Ćosić.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o proglašenju Parka prirode „Trebević“, a razlozi za donošenje ove odluke su očuvanje prirode, kao i težnja da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi.

Cilj je zaštita različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno očuvanje ukupne geološke i biološke raznovrsnosti.

Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke.

Budući park prirode „Trebević“ prostire se na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036 hektara.

Na cjelokupnoj površini ustanovljava se režim zaštite drugog i trećeg stepena.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Novosti)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nakon što je zabetoniran, zgrade igrađene, zagađen, Miljacka ucjevljena i napravljena MHE. Napredujemo nema sta.