Ćosić: Nema pomirenja dok god se činjenice prikazuju jednostrano

1

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je Srni da u BiH treba njegovati kulturu sjećanja na žrtve rata i da nema pomirenja sve dok se u zemlji sa tri naroda činjenice pokušavaju prikazati jednostrano.

Ćosić je istakao da je za Republiku Srpsku, a posebno porodice stradalih, bitna kultura sjećanja na žrtve rata, bilo da je riječ o civilima ili pripadnici Vojske Republike Srpske.

On kaže da ga iznenađuje razmišljanje gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić da na spomen-ploči Srbima iz Sarajeva ubijenim na Kazanima ne treba da piše da su ubijeni samo zato što su Srbi i ko ih je ubio.

„Mlada gradonačelnica očigledno nije dovoljno zrela da razumije ono što se dešavalo u periodu 1992-1995. godina, a politika kojoj pripada potpuno je jednostrana što se tiče svega u vezi sa tim periodom“, ocijenio je Ćosić i dodao da je zvanična politika u tom periodu bila zatiranje Srba protjerivanjem, ugrožavanjem ili ubijanjem.

On je istakao da prihvatanje takve politike, kao i odbijanje obilježavanja mjesta stradanja Srba na Kazanima samo zato što su žrtve srpske nacionalnosti ili odbijanje da se na spomen-ploči navede ko ih je ubio, predstavlja omalovažavanje srpskih žrtava.

„Nažalost, dok god je takvih stavova, u ovoj zemlji istinskog pomirenja neće biti“, rekao je Ćosić i istakao da će kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva i Srbin uvijek osuditi ubijanje nevinih ljudi samo zato što su bili druge nacije ili vjere.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva naveo je da su jednostrani stavovi politike kojoj pripada Karićeva vidljivi na brojnim pločama u Sarajevu na kojima je upisano „srpski agresori“ i „srpski zločinci“.

„Nije bilo nikave agresije, u periodu od 1992. do 1995. godine Sarajevo je bio podijeljen grad pod kontrolom dvije vojske, što, uz stradanje na svim stranama, govori da je bio građanski rat“, rekao je Ćosić.

On je sa žaljenjem konstatovao što u glavi gradonačelnice Sarajeva nije tako i što slijedi matricu politike u kojoj se sve pokušava prikazati jednostrano, zbog čega BiH ne može funkcionisati.

Karićeva je izjavila da na spomeniku na Kazanima, jednom od mjesta stradanja srpskih civila u Sarajevu, neće biti imena zločinaca, jer ne zna zašto bi to bio izuzetak pošto ni na jednom spomeniku ne piše ko je zločinac.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bravo za gospodina gradonačelnika Ćosića, odličan komentar na izjave iz šeher Sarajeva. Na svakom koraku u Sarajevu, na zidovima zgrada samo stoje natpisi da su poginuli građani od Srpske zločinačke ruke. A na Vijećnici isto tako iako su ojedine strane diplomate tražile da se skine sramni i lažni natpis da su Srbi navodno zapalili Vijećnicu, što nije istina. Iznutra je počela prvo goriti, zapalili je tzv. branioci grada.