Ћосић: Источно Сарајево – стратешки град Српске

0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас да је овај град, поред Бањалуке, стратешки град Републике Српске, те да историја народа на овом простору опред‌јељује начин живљења, раста и уздизања Источног Сарајева.

„Имајући у виду историју овог народа на овом простору, она опред‌јељује начин живљења, раста и уздизања Источног Сарајева. Наша позиција је таква да штити народ Републике Српске у дубини, а истовремено показује како је Српска видљива овд‌је“, нагласио је Ћосић на пријему за званице из Србије и Црне Горе поводом обиљежавања Дана и славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

Он је подсјетио да је у Сарајеву прије Одбрамбено-отаџбинског рата живјело око 157.000 Срба, да се након потписивања Дејтонског мировног споразума десио егзодус 120.000 сарајевских Срба, као и да се један број њих задржао на овом простору, тако да данас Источно Сарајево има 65.000 становника.

Према његовим ријечима, страдала су 4.222 војника Војске Републике Српске, око 1.500 цивила у трагичном сукобу и подијељеном граду Сарајеву који није био опкољен, а у којем су страдали сви народи.

Ћосић је рекао да Срби никада неће пристати да носе хипотеку неког народа који је било коме нажао учинио, те додао да су се сарајевски Срби 1992. године повукли у дијелове града гд‌је су били већина и трудили се да их очувају, без тежње да освајају дијелове гд‌је су Бошњаци били већина.

Он је нагласио да је Источно Сарајево лијепо уређен град у којем се чини све да се свих његових шест општина урбанизују и урбано повежу. Он је истакао да град удруженим снагама, и општинским, и градским, а уз подршку Владе Републике Српске, улаже у инфраструктуру.

Ћосић је рекао да ће се у наредном периоду доста тога радити у овом граду, као и да сви његови становници дају допринос живљењу и развоју локалних заједница.

„Идуће године правићемо на Палама зграду Градске управе, која ће имати једнаке надлежности као ова која се налази на подручју Источног Новог Сарајева“, рекао је Ћосић.

Он је истакао зграду Ректората Универзитета у Источном Сарајеву која је у изградњи, концертну дворану која ће бити саграђена, те додао да ће ускоро почети и изградња меморијалног спомен-комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева у 20. вијеку.

„У Првом и Другом свјетском рату, те у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском страдало је 7.000 цивила са простора Сарајевско-романијске регије“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је рекао да је Источно Сарајево трећи град по броју становника у Републици Српској, а површином највећи, те додао да овај град има јако добар приватни сектор-послије Бањалуке и Бијељине има највећи број привредних субјеката, највећи број запослених, привреда града остварује највећу добит и окренута је туризму, дрвном сектору, трговини.

Он је поручио да припада генерацији Срба која неће дати на себе, уз уважавање свих других.

Ћосић је напоменуо да се млађе генерације уче да се не смије стати на страну Србина који је учинио нешто лоше другима, јер такве особе брукају свој народ.

Ћосић је поручио представницима Новог Сада, Херцег Новог, Никшића, Плужина, Бијелог Поља, те Аутономне покрајине Војводине да град Источно Сарајево пружа прилику за сарадњу како на спортском и културном, тако и на привредном плану.

Предсједник Скупштине општине Херцег Новог Иван Отовић рекао је да је постојање Источног Сарајева једна од највећих побједа српског народа у 20. вијеку.

„Ми Срби смо добијали ратове, али смо нажалост губили у миру, зато је постојање Источног Сарајева један од показатеља да знамо како да опстанемо, како да се боримо и онда када је тешко и када су многи мислили да ће сарајевски Срби отићи негд‌је далеко“, истакао је Отовић.

Он је подсјетио да је са Источним Сарајевом прије три године потписан споразум о сарадњи који ће у будућности бити унапријеђен.

Отовић је нагласио да је обавеза свих да у сарадњи са Источним Сарајевом јачају везе, јер је постојање овог града значајно за све политичке представнике српског народа у окружењу.

„Заједничким снагама ћемо радити на унапређењу наших односа“, поручио је Отовић.

Ћосић је са званицама из Србије и Црне Горе размијенио поклоне.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare