Ćosić: Grad zaslužuje projekte saobraćajne infrastrukture

3

Gradonačelik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić istakao je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da ovaj grad, uvažavajući svu njegovu specifičnost u smislu urbane nepovezanosti, zaslužuje projekte saobraćajne infrastrukture kao što je dominanto treća traka preko Romanije iz pravca Pala, koji moraju da bude podržani od Vlade.

„To je treća traka iz pravca Podkrajeva do Romanije, odnosno iz pravca Podromanije do Romanije, zatim povezivanje Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže sa Palama kroz tunel i mi ćemo na tom projektu istrajati“, izjavio je Ćosić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa premijerom, kojem su prisusutvovali i načelnici gradskih opština.

On je istakao da je riječ o strateški značajnom projektu, ne samo za Istočno Sarajevo nego i Republiku Srpsku, te da su ubjeđeni da uz podršku Vlade može da bude riješen.

Ćosić je dodao da su na sastanku razgovarali o nastavku podrške Bolnici „Srbija“ i funkcionisanju zdravstvenog sistema.

„Tu su i projekti iz kulture sjećanja u Istočnom Sarajevu, završetak muzeja na Palama, memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku u Istočnom Novom Sarajevu koji okuplja cijeli grad“, izjavio je Ćosić.

On je dodao da je danas bilo riječi samo o projektima koji se tiču građana i unapređenju života, a nikako o politici, te da su sa premijerom razgovarali o tome šta sve Istočno Sarajevo ima da ponudi, kao i šta može da bude urađeno uz podršku Vlade.

„Mi smo sa svojim opštinama četvrti grad po broju stanovnika u Republici Srpskoj, po površini sa 1.420,50 kvadratnih kilometara najveći grad u Srpskoj, a sa položajem i istorijskom ulogom, mogu reći, i najznačajniji grad u Srpskoj, da se kolege ne naljute. Mi danas predstavljamo 10 odsto ukupnog broja jedinica lokalne samouprave i zaslužujemo značajnu pažnju koja je od Vlade Srpske uvijek bila i manifestovana“, izjavio je Ćosić.

On je dodao da ovaj grad i opštine u njegovom sastavu ne bi izgledale ovako da nije bilo podrške Vlade u godinama unazad.

„Ne bismo imali ni institucije visokog, srednjoškolskog i osnovnog obrazovanja, niti bi bila razvijena infrastruktura na ovaj način, ni zdravstveni sektor da nije bilo podrške Vlade za konkretne projekte. Sam ovaj objekat /Administrativni centar Vlade Republike Srpske/ koji je koštao nekih 30 miliona KM i nalazi se u gradu Istočno Sarajevo, u opštini Istočna Ilidža, nikada ne bi bio završen, a isto je i sa Bolnicom `Srbija`“, naveo je Ćosić.

On je još jednom zahvalio Vladi i premijeru na podršci za projekte u oblasti visokog obrazovanja.

„Zgrada Fakulteta fizičkog obrazovanja na Palama, Studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu, zgrada Rektorata i Muzičke akademije čija je vrijednost više od 20 miliona KM, uz podršku koja nam je obećana i koju ćemo dobiti iz ovog programa Vlade od 20 miliona KM za investiranje širom Republike Srpske govori o tome da finansijska podrška projektima ne prestaje“, naveo je Ćosić.

On je dodao da je Višković potvrdio da će većina kandidovanih projekata iz svih šest gradskih opština da bude podržana, te da očekuje da će to biti u nekom iznosu od dva do tri miliona KM, što je značajno.

„Razgovarano je o prioritetima u sljedećoj godini koji se odnose na vodosnabdijevanje i izgradnju osnovne i srednje škole na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, na Sokocu za razvoj poslovnih zona i projekte iz infrastrukture, Policijske uprave na Palama, u Istočnom Starom Gradu i Trnovu ćemo rješavati takođe određene infrastrukturne probleme i siguran sam da će Vlada tome da pruži podršku“, istakao je Ćosić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je predsjedniku Vlade Republike Srpske za organizaciju ovog sastanka, ocijenivši da je koristan za sve lokalne zejednice, grad i sve stanovnike ovog područja.

On je istakao da je bilo više tema o kojima se razgovarlo – od pitanja infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, privrede, poljoprivrede, turizma, te su dogovoreni naredni koraci za realizaciju određenih projekata.

Bjelica je dodao da ih je Višković informisao o mogućnosti podrške projektima opštinama koje su uputili u prethodnom periodu na poziv Vlade.

„Mi smo pojedničano iznijeli svako za svoju lokalnu zajednicu neke od prioritetnih projekata. Moram da istaknem da su svi projekti koje smo kao lokalna zajednica do sada podnosili prema Vladi i bili podržani, jer bez tih sredstava ne bismo uspjeli sami da to realizujemo“, istakao je Bjelica.

Bjelica je dodao da je razgovarano o nekoliko infrastrukturnih projekata koji su u toku, dodajući da očekuje podršku.

„Iznijeli smo i planove za naredni period, u vezi sa infrastrukturom, razvojem privrede, ali smo se dotakli i teme o kojoj se treba još razgovrati, a to su poslovne i slobodne zone na ovom prostoru“, istakao je Bjelica.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Twitter)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sokolac kao vrata grada su zapostavljeni po gotovu po pitanju puteva,tri glavna pristupna puta zajedno sa tranzitom su kao kaldrma.Ko je za tovo kriv,Bjelica nije 100% jer nije u nadležnosti opstine.Valjda je sada prilika da se to popravi.

Ovim našim na Palama ništa ne treba? Sve im štima i funkcioniše, šta će im novi projekti?!

Funkcionise. Zato nista ne treba. Ni gradski prevoz ne treba. U jutarnjem busu za Lukavicu i 70 dusa!!! Sto ne smije ni po kojem zakonu.

Ne zasluzujemo bolje, treba jos da nas ponizavaju.

Imamo grad i gradonacelnika, trgove, crkve na svakom cosku, a gradskog prevoza nemamo.