Ćorić: Srpska da odredi prioritete i da podrži privredu

0

Republika Srpska mora da odredi prioritete i da podrži privredu i realni sektor, izjavio je danas predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić i ukazao na izazovan period usljed rasta cijena energenata.

Ćorić je nakon sastanka predstavnika lokalnih zajednica iz sastava grada Istočno Sarajevo i privrednika o aktuelnoj situaciji u privredi istakao da je u razgovorima dominiralo povećanje cijena nafte i naftnih derivata i traženje modusa i rješenja.

On je dodao da bi sutra trebalo da bude organizovan sastanak premijera Republike Srpske i Federacije BiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoran Tegeltijom da se na određen period BiH odrekne akciza na naftu i naftnih derivate da bi se rasteretila domaća privreda i njeni građani.

Ćorić je naveo da se na sastanku razgovaralo i o povećanju cijena osnovnih životnih namirnica, o inflaciji, kao i da Vlada interventno nabavi određenu količinu goriva koja će biti ustupljena termoelektranama u Gacku i Ugljeviku.

„Razgovarali smo i o tome kako će Vlada Srpske sa 10 miliona KM intervenisati u zaustavljanju cijena osnovnih životnih namirnica, te kako pomoći privrednicima koji su najdirektnije pogođeni rusko-ukrajinskom krizom“, naveo je Ćorić.

Riječ je, pojasnio je, o onima koji su već izvezli robu u Rusiju, ali su zbog problema u funkcionisanju platnog prometa u poziciji da ta sredstva ne mogu da naplate.

Ćorić je rekao da je premijer Radovan Višković obećao da će ta sredstva, koja iznose između 300.000 i 400.000 KM, Vlada doznačiti tim privrednim subjektima u poljoprivredi kako bi mogli ući u novi ciklus proizvodnje.

„Privrednici su zabrinuti, ali je preovladalo razmišljanje da ne treba biti tako pesimističan, već da treba dati optimistične prognoze, jer je više prisutna psihološka bojazan, nego što je to realno“, rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo LJubiša Ćosić nada se da će prvi sastanak predstavnika lokalnih zajednica i gradske uprave sa privrednicima ponuditi kvalitetnu raspravu, zasnovanu na realnim rješenjima i mogućnostima da bi formirali odgovarajuće zaključke.

On je napomenuo da je posljednjih pola ili godinu dana u Republici Srpskoj i BiH prisutan trend inflacije, za koje je rekao da je poželjna, u ograničavajućem nivou, ali da se čini da se izašlo iz okvira, ovaj sastanak smatra prilikom da se odgovori ne samo na to pitanje već i kako će se odvijati pravci saradnje javnog i privatnog sektora.

Ćosić je prije početka sastanka rekao da je Gradska uprava, zajedno sa nadležnim opštinama, u mogućnosti da uvrsti rješenja u mjere na lokalnom nivu, ali i da ih pošanju na nivo Republike Srpske i BiH, šta bi to trebalo da se radi da bi se poboljšala saradnja sa privrednim sektorom.

Sastanak je organizovala Područna privredna komora Istočno Sarajevo, u saradnji sa gradonačelnikom Ćosićem i predsjednikom Privredne komore Ćorićem.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare