Cilj „Inckovog zakona“ da BiH ostane podređena volji stranih uticaja

0

BANJALUKA – Republika Srpska je preduzela ispravnu akciju, odbacila je antidemokratski „Inckov zakon“ i povukla se iz donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH, čime je iznijela niz argumenata za slobodu govora i demokratsku vlast, izjavio je američki ekspert za bezbjednost Stiven Mejer.

Mejer, koji je i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine, naglasio je da je cilj „Inckovog zakona“ kontrola – da BiH ostane podređena drakonskoj volji stranih uticaja.

„Nemam dobre odnose sa Ambasadom SAD u BiH, kao ni sa britanskom Ambasadom, zato što sam rekao da stranci odavno upravljaju ovim prostorom. Balkan je bure baruta, ali fitilj je na drugom mjestu“, rekao je Mejer za „Glas Srpske“.

Mejer je naveo da je zaprepašten činjenicom da je bilo ko u BiH prihvatio taj zakon kao valjan i važeći.

„Ne razumijem zašto tužilaštvo to prihvata, jer parlament nije usvojio taj zakon. Zaprepašten sam i da čovjek tri dana prije odlaska iz BiH i sa funkcije visokog predstavnika nametne zakon“, naveo je Mejer.

Prema njegovim riječima, ne postoji logičan razlog zašto Kosovo može biti nezavisno, a Republika Srpska ne može.

Međutim, smatra Mejer, odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka može to promijeniti tako što će Republiku Srpsku dovesti do nezavisnosti.

Govoreći o radu Nezavisne međunarodne komisije, Mejer je rekao da ona nije ustuknula pred užasom i ubistvima koja su počinjena u Srebrenici, ističući da njeni članovi nisu bili ni pod kakvim pritiskom da izvještaj učine „ružičastim“.

„Svi mi članovi Komisije smo rekli da nećemo učestvovati u njenom radu ukoliko bude bilo pritisaka bilo koje vrste. Bilo je u izvještaju teških stvari koje je Vlada Republike Srpske morala da prihvati i ona je to prihvatila“, istakao je Mejer.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare