Cijeli život uz golubove

0

Šezdesetdvogodišnji Dane Petrović iz Buloga u opštini Istočni Stari Grad kaže da već 50 godina uzgaja golubove isključivo zbog ljubavi prema njima, te da ih ima oko stotinjak.

„Golubove držim od djetinjstva. Počeo sam u domu na Bjelavama u Sarajevu. Uglavnom su to pismonoše, pertle i tipleri. Kada mi je teško odem kod njih, odmorim dušu. Jednostavno, to je hobi iz ljubavi“, navodi Petrović za Srnu.

NJemu su najdraže pismonoše jer su posebni po tome što se uvijek vraćaju svom gnijezdu sa bilo koje razdaljine da ih pusti, bilo to 100 ili 1.000 kilometara. Oni su takmičarski golubovi.

Petrović mladima preporučuje da drže golubove jer na taj način mogu pronaći unutrašnji mir i spokoj.

On je sa svojim golubovima učestvovao na brojnim takmičenjima u BiH. U konkurenciji ima četiri goluba sa kojima je osvajao prva mjesta.

„Ove životinje nisu komplikovane, lako ih je gajiti i ne zahtijevaju mnogo hrane. Ishrana je na prirodni način. Golubovi se čuvaju u kavezima koje članovi sami osmisle i prave u zavisnosti od mogućnosti. Boksovi za ove ptice ne moraju da budu veliki, jer golubovi vole bliskost“, ističe Petrović.

Golub je lijep i pametan, predstavlja simbol mira i nešto što zbližava ljude tako da se ne gleda vjera i nacija, kaže Petrović i dodaje – ko pojede pero, taj je cijeli život uz golubove.

Na području Istočnog Sarajeva golubarstvo nije toliko razvijeno, iako postoji klub „Slavija“, koji okuplja rijetke ljubitelje ovog hobija, ali se posljednjih godina javlja sve veći broj zainteresovanih.

„Od naredne godine klub će početi sa aktivnim radom. U planu je i organizovanje takmičenja na području grada“, navodi Petrović.

Osim bavljenja golubarstvom, Petrović ima etno-gazdinstvo „Vučiji vajat“, a planira da otvori muzej u čijoj bi postavci bile stare stvari koje su Srbi nekada koristili.

On sa suprugom Jasnom drži sanske i alpske koze, te 80 koka nosilja.

Smatra da na selu treba svako da ostane.

„Država treba da bude pametnija i forsira omladinu jer se od stočarstva i poljoprivrede može živjeti i nema potrebe da iko odlazi“, ističe Petrović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare