Ciciban nam nije uvažio reklamaciju na kvalitet obuće

0

Na našu adresu je stiglo pismo nezadovoljnog kupca Ciciban cipela koje prenosimo u cjelosti:

„Nedavno smo kupili Ciciban cipele za dijete od 2,5 godine, povučeni iskustvom od prije, gdje su Ciciban cipele vrijedile za kvalitetnu obuću. Odabrali smo model Nichel, koji izgleda jako lijepo i koji smo platili 122 KM. To je mnogo novca za dječiju cipelu broj 26, ali nam se cipela svidjela i uzeli smo je.

Već sutra smo djevojčici obuli cipele u popodnevnoj šetnji i nakon samo stotinjak metara primjetili smo da su cipele sa prednje strane praktično uništene od ogrebotina, te jedna veća površina je ostala bez boje, farbe.

Ciciban cipela sa koje se skida boja nakon kraće šetnje
Ciciban cipela sa koje se skida boja nakon kraće šetnje

Bili smo šokirani u prvi mah i pomislili da se radi o prljavštini koja se može skinuti maramicom. Međutim, ispostavilo se da se farba sa prednje strane skida izuzetno lako, čak i prstima. Ukrasni dio đona je također izgubio boju, a ispod se pojavio materijal, nalik na karton, dok je gumeni dio đona bio oguljen.

Odmah smo reklamirali cipele i nakon par dana su nas zvali i rekli nam da su cipele fizički oštećene usljed korišćenja u igri i da ne uvažavaju reklamaciju. Mi smo Cicibanu BiH poslali mail sa objašnjenjem da cipele nisu koriščene u igri (što je vrlo lako dokazati, jer cipela nema apsolutno nikakvih ogrebotina ispod, sa strana, kao i pozadi, niti prljavštine na sebi), već da su cipele oštećene u hodu. Mi smo reklamirali kvalitet cipele, tj da kvalitet cipele nije prikladan za dijete od 3 godine i da se cipela koja je skupa, oštetila već u prvoj nošnji. Kvalitet materijala, ni premazi nisu kvalitetni, i boja se skida pod prstima. Jednostavno smo se osjetili prevarenim. Za premium cijenu smo dobili cipele „kineskog kvaliteta“.

Ciciban cipele se lako ljuštre, farba se praktično skida prstima
Ciciban cipele se lako ljuštre, farba se praktično skida prstima

Ubrzo potom nam je poštom stigao dopis na kojem stoji da se „Sva obuća upotrebljava za hodanje po potplatu, a da se kod drugačijeg načina korišćenja, npr puzanja, igranja sa loptom, klizanja toboganom, vožnje bicikla (korišćenje u igri) obuća može oštetiti i da on, prodavac ne odgovara za ta oštećenja, te da reklamaciju odbijaju.“ U našem slučaju je obuća oštećenja u „hodanju po poplatu“, ali smo ostali šokirani da se Ciciban koji proizvodi obuću za djecu ograđuje od oštećenja „sve obuće“ u dječijoj igri! To je za nas bio signal da ne smijemo ćutati i da se moramo oglasiti u javnosti jer roditelji koji kupuju obuću za djecu moraju znati da je Ciciban obuća napravljena za „hodanje po poplatu“ i da čak ni tada Ciciban neće uvažiti reklamaciju jer je došlo do fizičkog oštećenja!

Prodavac je dužan ispod obuće koju prodaje napisati da je dječija cipela koja je izložena samo za „hodanje po potplatu“ i da za fizička oštećenja neće odgovarati, te je prodavac u radnji dužan upozoriti ga, jer na cipelama prilikom kupovine nemamo specifikaciju i otpornost cipele na spoljašne uticaje. Ukoliko to ne uradi, kupac se dovodi u direktnu zabludu. Mi nikakvo uputstvo nismo vidjeli u pakovanju, a to trenutno ne možemo provjeriti jer se cipele nalaze u radnji.

Prateći Zakon o zaštiti potrošača Bosne i Hercegovine sljedeći korak je podnošenje prijave instituciji Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Mislimo da je naš primjer izuzetno bitan za zaštitu potrošača u BiH, pogotovo kad se radi o najosjetljivijoj kategoriji, a to su djeca.“

S.S.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare