Četvrto izdanje knjige „Orlovi lavljeg srca“

0

 „Srpski književni klub Banjaluka“, podržnica Trebinje, izadao je danas četvrto dopunjeno izdanje istorijske knjige „Orlovi lavljeg srca“, koja opisuje borbu srpskog naroda za krst časni i slobodu na prostoru olovske opštine, autora Saše Nikolića sa Pala.

Nikolić, koji je pripadnik Ministarstva unutrašnjnih poslova Repblike Srpske, rekao je Srni da je knjiga zasnovana na istinitim događajima i likovima.

„Istorijska knjiga `Orlovi lavljeg srca` počinje junačkom pogibijom hrabrog i časnog tridesetčetverogodišnjeg kraljevskog poručnika Save Zekića u selu Drecelj, opština Olovo u jesen 1947. godine. Zatim slijedi opisivanje borbe srpskog naroda za opstanak tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u selu Drecelj“, objasnio je Nikolić.

On je ispričao da su stanovnici sela Drecelj, okruženi neprijateljskim silama, organizovali odbranu svoje djedovine, a u svemu tome su učestvovali i maloljetni borci koji od prvog do zadnjeg dana junački branili otadžbinu Republike Srpske.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma selo Drecelj, kao i cijela Srpska opština Olovo pripaduju Federaciji BiH, zbog čega su Srbi morali da napuste vjekovna ognjišta.

Nikolić je podsjetio da su 1996. i 1997. godine muslimani porušili sve srpske kuće, ukupno 98, 42 vikend-kuće, zgradu škole, zgradu omladinske sale, vjersje objekte.

On je napomenuo da su borci, koji su punoljetstva sticali u rovu, 2011. godini obnovili krsnu slavu sela – Spasovdan gdje su se prvi put okupili u svome porušenom selu, a da je tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije odobrio da na mjestu gdje je bila kapela izgrade Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg.

Crkva je izgrađena tokom 2012. godine, a osveštana je 2015. godine i ona je zadužbina mladih boraca.

Saša Nikolić je napomenuo da se pisanjem epske poezije počeo baviti ratne 1993. godine zadivljen junaštvom boraca Vojske Republike Srpske s ciljem da ostavi zapis o borbama srpskog naroda za slobodu i očuvanje svojih imanja i ognjišta.

Kao brac Vojske Republike Srpske učestvovao je u odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je na braniku svoga sela i otadžbine ranjen dva puta. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na Palama i pripadnik je elitne policijske jedinice Žandarmerije.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih odlikovanja i nagrada za poeziju. Oženjen je i ima četvoro djece.

Nikolić je do sada objavio knjige, od kojih su tri u prozi i sedam u epskoj poeziji – „Srbi – Drecelj i Dreceljani“, „Život u pjesmi“, „Crkva u Drecelju“, „Paljanska policija“, „Orlovi lavljeg srca“, „Pravoslavlje“, „Uspješni ljudi“, „Na braniku otadžbine“, „Žandarmerija“ i „Svetosavlje“.

Zbog velike potražnje čitalaca za knjigom „Orlovi lavljeg srca“ od 2017. godine do sada su objavljena četiri izdanja, a samo u ovoj godini iz štampe su izašala dva izdanja i to danas i 31. januara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare