Četvrti „Fis trofej“ okupio takmičare iz 18 zemalja

0

Na stazama Ski-centra „Ravna planina“ na Palama danas je počeo dvodnevni četvrti „FIS trofej Ravna planina“ na kojem će se u FIS trkama muškog i ženskog veleslaloma i slaloma takmičiti 80 skijaša iz 18 zemalja.

Takmičenje je ujedno i test trka za dobijanje licence za održavanje Evropa kup takmičenja u alpskom skijanju.

Vlasnik Ski-centra „Ravna planina“ Veljko Golijanin rekao je da, zahvaljujući niskoj temperaturi vazduha i sistemu za vještačko osnježavanje, organizuju značajne događaje i takmičenja, te da su krajem novembra počeli sa pravljenjem snijega.

„Uspjeli smo napraviti velike količine snijega, zbog visokih zahtjeva trke jer nam od toga zavisi kandidatura za Evropa kup. Održavanjem ovih trka možemo reći da smo nosioci zimskih sportova u BiH“, naveo je Golijanin.

Predsjednik komisije za ski-sudije Ski-saveza BiH Slaviša Lučić kaže da se FIS kup organizuje četvrti put na Ski-centru „Ravna planina“, gdje staze svojom homologacijom uspunjavaju uslove za održavanje najvećih svjetskih i evropskih takmičenja.

„Staze su odlično pripremljene, a debljina snježnog prekrivača iznosi 100 centimetara“, naglasio je Lučić.

On je dodao da će danas i sutra na programu biti takmičenje u veleslalomu, u petak i subotu, 24. i 25. januara, slalom, te da će u okviru takmičenja biti održan i SES kup, gdje se boduju nacionalni timovi SES nacija.

Trener reprezentacije iz Hong Konga Marko Rudić, koji je i učesnik olimpijskih igara, kaže da su staze odlične i da su urađene prema svjetskim standardima.

„Ovdje se osjećam lijepo i očekivanja su uvijek na najvišem nivou“, naglasio je Rudić.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Smučarskog saveza BiH i kompanije „Majneks“ Pale.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske najavljeno je da će ministar Sonja Davidović sutra u 19.00 časova u restoranu „Gondola“ u ovom ski-centru prisustvovati konferenciji za novinare povodom zvaničnog otvaranja nadmetanja.

(www.palelive.com/Srna)