Četvorodnevni međunarodni kongres okupio naučnike iz 27 zemalja

0

Osmi Međunarodni kongres „Inženjerstvo, ekologiju i materijali u procesnoj industriji“, koji je danas otvoren na Jahorini, okupio je naučnike i stručne radnike iz 27 zemalja, koji će prezentovati 195 naučnih radova, rekao je dekan Tehnološkog fakulteta u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dragan Vujadinović.

Vujadinović je rekao novinarima da će na kongresu biti više od 300 učesnika koji će predstaviti dostignuća u oblastima hemijskog inženjerstva, prehrambene industrije, ekologije, zaštite životne sredine.

On je istakao da su ove godine fokusirani na ekologiju, pa će prvo plenarno predavanje biti iz ove oblasti sa temom „Upravanje čvrstim komunalnim otpadom“, koje će održati eminentni profesor iz Atine.

„Ovaj segment kod nas u Republici Srpskoj i BiH, nažalost, u velikom je zaostatku u odnosu na evropske zemlje, pogotovo u kontekstu komunalnog otpada“, rekao je Vujadinović i dodao da će, osim ekologije, akcenat biti i na alumosilikatima i plazma tehnologijama i aplikacijama, budući da dolaze iz grada Zvornika na obali rijeke Drine koja je centar alumosilikatne tehnologije.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je ovo izuzetno važan međunarodni naučni skup za ovu ustanovu, te da Univerzitet daje punu podršku ovakvim ili sličnim kongresima i da redovno prate dešavanja.

Kulić je naveo da je kongres važan zbog međunarodne vidljivosti Univerziteta, jer im to daje veće šanse prilikom rangiranja.

Potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Dragoljub Mirjanić rekao je da su više godina pokrovitelji ovog kongresa, na kojem domaći naučni radnici zajedno sa kolegama daju doprinos u afirmaciji i razvoju inženjerstva, ekologije i materijala u procesnoj industriji.

„Pomoći od kongresa imaće ne samo njeni učesnici i naučna akademska zajednica, nego i resorna ministarstva, kako u rješavanju trenutnih problema, tako i u kreiranju dugoročne politike iz te oblasti“, istakao je Mirjanić, koji je i profesor biofizike na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Biljana Pajin rekla je da Kongres objedinjuje oblasti koje su od životne važnosti za cijelu planetu i za region, a to je zaštita životne sredine, procesno inženjerstvo u smislu inženjerstva materija, prehrambene industrije i to je sve povezano.

Ona je dodala da učestvuju mnogi naučnici, profesori koji razmjenjuju iskustva, ideje u ovim oblastima, te njeguju saradnju sa akademskom zajednicom i privredom.

Dekan Tehnološko-prehrambenog fakulteta iz Osijeka Jurislav Babić rekao je da skup ima više benefita za akademsku zajednicu, ali i za industriju jer pokriva široko područje od hemijske, farmaceutske, prehrambene industrije.

Kongres će trajati do četvrtka, 23. marta. Održava se svake druge godine, a organizuju ga Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Tehnološki fakultet Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare