Četrnaesti „Infoteh Jahorina“ opravdao očekivanja

0


Četrnaesti međunarodni naučno-stručni simpozijum „Infoteh Jahorina“, koji je danas završen na Jahorini, u potpunosti je opravdao očekivanja i ponovo potvrdio visok nivo kvaliteta predstavljenih naučno-istraživačkih radova, izjavio je danas Srni dekan Elektrotehničkog fakulteta /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu Zoran LJuboje.

Tokom trodnevne konferencije izloženo je 180 izuzetno kvalitetnih radova posredstvom 15 sesija i dvije studentske sesije.

„Posebnu pažnju učesnika privukao je okrugli sto o temi ‘Bioinženjering i medicinska informatika’. Ta multidisciplinarna oblast između medicine, elektrotehnike i informatike u bliskoj je vezi sa našom idejom da na ETF-u u Istočnom Sarajevu pokrenemo doktorski studij o ovoj oblasti“, ističe LJuboje.

On je naveo da ETF u Istočnom Sarajevu priprema dokumentaciju za realizaciju inicijative Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske u vezi sa kategorizacijom naučnih skupova koje organizuju univerziteti i fakulteti, ne samo u BiH nego i u regionu.

LJuboje je ponovio da je cilj ovog tradicionalnog skupa okupljanje eksperata, naučnika, inženjera, istraživača i studenata koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u sistemima upravljanja, komunikacionim, proizvodnim i elektronskim sistemima, energetici, kao i u drugim oblastima od interesa za brži i uspješniji razvoj životne sredine.

Plenarna sjednica na konferenciji bila je posvećena obilježavanju Svjetskog dana svjetlosti.

Rad simpozijuma odvijao se u okviru sjednica, okruglih stolova, predavanja po pozivu i prezentacija.

Tematske oblasti simpozijuma bile su računarski softver, komunikacioni sistemi i tehnologije, energetski sistemi, proizvodni sistemi, sistemi upravljanja i elektronski sistemi, dok je okrugli sto bio posvećen temi „Bioinženjering i medicinska informatika“.

Glavni organizator simpozijuma je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dok su suorganizatori elektrotehnički fakulteti iz Banjaluke i Beograda, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare