Četiri laptopa uručena članovima Udruženja slijepih i slabovidih

0

Predstavnici Udruženja slijepih i slabovidih Pale danas su svojim članovima uručili četiri laptopa koja su nabavili uz podršku opštine.

Predsjednik ovog udruženja Igor Vukašinović rekao je novinarima da su računari opremljeni specijalizovanim programom, takozvanim čitačem ekrana.

„Kompjuter je pristupačan za osobe sa invaliditetom jer mogu ga koristiti za čitanje knjiga, iako su bez vida“, istakao je Vukašinović.

Vukašinović je podsjetio da su proljetos podijelili tri računara sa čitačem ekrana, te da imaju potrebu za još četiri.

Prema njegovim riječima, Udruženje trenutno okuplja 36 članova koji žive uglavnom od skromnih primanja, nezaposleni su, te bi nadležni ovim licima trebali da obezbijede mogućnost zapošljavanja, što bi im uveliko olakšalo svakodnevnicu.

On je rekao da članovima obezbjeđuju i ostale uređaje za koje iskažu potrebu poput aparata za mjerenje šećera, pritiska, toplomjer.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da Vukašinović kao predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih Pale na najbolji mogući način pokazuje brigu o članovima Udruženja, te da će uvijek imati podrušku opštine Pale.

Jugović je istakao da će kada se bude kreirao budžet za iduću godinu razgovarati sa Vukašinovićem i vidjeti šta je to potrebno da se nastavi ova aktivnost.

„Ovo je samo početak jedne aktivnosti jer se mora pristupiti novim tehnologijama. Olakšanje je da se tekstualni proces pretvara u govorne poruke kako bi oni mogli da razumiju i počnu da čitaju i bave svim drugim aktivnostima“, rekao je Jugović.

On je dodao da institucije Srpske moraju naći dodatne resurse kada je riječ o eduakciji, školovanju i zaposlenju ovih lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare