Česi zainteresovani za ulaganja

0

Češki ambasador u BiH Tomaž Sunjog izjavio je danas da su češke firme zainteresovane za saradnju sa opštinom Pale i investicije u oblasti zaštite čovjekove okoline, poljoprivrede i turizma. Sunjog je nakon sastanka sa načelnikom opštine Pale Slobodanom Savićem istakao da češke firme imaju sredstva i želju da ulažu, dodavši da su velike mogućnosti investiranja u turizam, jer je Jahorina jedan od ljepših skijaških centara u regionu. Savić i Sunjog razgovarali su o saradnji Pala sa nekim od gradova u Češkoj, a Sunjog je naglasio da će putem Ambasade pokušati da realizuje neke od razvojnih projekata, kao što su zaštita čovjekove okoline, proizvodnja zdrave hrane, zaštiti vazduha i prečišćivači vode.

„Razgovarali smo i o sportu i sportskim mogućnostima, predstavljeni su nam planovi za izgradnju sportske dvorane i druge aktivnosti“, rekao je češki ambasador i dodao da je to oblast koja treba da se razvija, jer su Pale grad mladih i univerzitetski centar.

Sunjog je podsjetio da je Češka ranijih godina podržala projekte obilježavanja turističkih puteva i izgradnju manjih turističkih objekata, ocjenjujući da se u toj oblasti može postići konkretna saradnja.

On je naglasio da je razgovarano i o turističkoj propagandi kako bi se Česi mogli više informisati o dolacima i posjetama turističkih atrakcija koje se ovdje nude.

Savić je istakao da je danas razgovarano o mnogim pitanjima bitnim za opštinu posebno o onim vezanim za razvoj turizma, te da je češkog ambasadora upoznao i sa projektom oživljavanja stare turističke pruge do Sarajeva, izgradnji gondole do Jahorine i završetku puta do Mesića.

On je rekao da su Pale na evropskom putu naišle na podršku i razumijevanje, te da opština čini sve kako bi postala dio evropske zajednice i brže došla do evropskih fondova.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je da je ovo sedmi ambasador koji je u organizaciji Evropskog pokreta posjetio Pale i da će i ubuduće organizovati ovakve sastanke.

Praštalo je istakao da je opština Pale jedan od boljih partnera Evropskog pokreta i da joj je cilj maksimalno otvaranje prema evropskim integracijama, što je zajednički interes.

„Naš cilj je da prepoznamo dobre lokalne zajednice kako bi smo im pomogli da se svi što brže priključimo EU“, rekao je Praštalo i dodao da će vrlo brzo organizovati i nove sastanke, jer smatra da je partnerstvo sa evropskim gradovima dobar put bržeg priključenja BiH EU.

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare