Česi investiraju u mini hidrocentralu na rijeci Prači

0

Delegacija opštine Pale dogovorila je prilikom nedavne posjete Pragu investicije u vrijednosti od oko 4,5 miliona KM, koje se odnose na izgradnju mini hidrocentrale od 250 kilovat-časova na rijeci Prači, u mjestu Vrhprača kod Podgraba, i projekat dogradnje vodovodnog sistema za Vrhpraču i Podgrab, saopštio je načelnik Miodrag Kovačević.

Kovačević je na konferenciji za novinare koja je juče održana u Palama istakao da bi izgradnja mini hidrocentrale na rijeci Prači, za koju je projektna dokumentacija već završena, trebalo da počne naredne godine.

Prema njegovim riječima, izgradnja ove mini hidrocentrale predstavlja bitan projekat, jer opštini donosi dodatne prihode u situaciji kada se lokalnim upravama generalno smanjuju budžeti, te omogućava konsolidovanje finansija kroz zakonske funkcije opština koje je država propisala.

„Projekat dogradnje vodovodnog sistema Vrhprača – Podgrab, vrijednosti milion dolara, biće realizovan kroz Razvojni program Vlade Češke, preko Ambasade ove države u BiH, a povezaće vodovod sa Jahorine sa Vrhpračom i Podrabom i obezbijediti kvalitetno i uredno vodosnabdijevanje ovih naselja“, istakao je Kovačević.

On dodao da je veoma bitno i korisno za privredu Pala da će pri realizaciji ovog projekta kao podizvođači biti angažovane domaće firme.

Kovačević je zahvalio češkoj Vladi i Ambasadi Češke u BiH sa kojima je i do sada saradnja bila uspješna na više projekta, ali i našim ljudima u Češkoj, odnosno Željku Filipoviću koji je posredovao u povezivanju strana u ovom projektu.

Delegacija opštine Pale prošle je sedmice boravila i u NJemačkoj gdje se sastala sa predstavnicima Vlade pokrajine Baden-Virtemberg, gradonačelnikom Štutgarta, članovima Privredne komore i rukovodstvom energane u komuni Felbah.

U Vladi pokrajine Baden-Virtemberg predstavljeni su planovi protivpoplavne zaštite koji su jednim dijelom primjenjivi na opštinu Pale, a izražena je i spremnost da se pruži pomoć Republici Srpskoj i BiH putem regionalnih projekata zaštite od poplava.

Na sastanku sa upravom Štutgarta razmatrana je saradnja na nivou univerziteta i projekti razvoja opštine, dok je Privredna komora ovog grada izrazila spremnost da podrži neke projekte kada je riječ o turizmu.

Kovačević je rekao da su prilikom posjete energani u Felbahu dogovoreni kontakti sa privatnim firmama koje bi ovdje mogle uspostaviti sličan sistem energane na biomasu, koja bi proizvodila električnu energiju, a kao nus proizvod toplotnu energiju za Pale.

(www.palelive.com / Srna / foto: Ribarski dom Nikolići – Prača)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare