Česi bez vodiča i opreme lutali Maglićem

0

FOČA – Slučaj petoro čeških turista zalutalih na planini Maglić, koje su fočanski spasioci srećom jutros pronašli žive i zdrave, još jednom je potvrdio da je veoma opasno upuštati se ovakve avanture u sopstvenoj režiji i bez vodiča Nacionalnog parka „Sutjeska“.


Zahvaljujući brzom reagovanju Gorske službe spašavanja i Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče, iscrpljeni i promrzli turisti, među kojima je bilo i dvoje djece od osam i deset godina, na vrijeme su dobili prvu pomoć, nakon čega su transportovani do Tjentišta.

Na svoju ruku i bez adekvatne opreme, Česi su na Maglić, od Prijevora preko Trnovačkog jezera, krenuli juče u prijepodnevnim časovima.

Na najveći vrh BiH, visok 2.386 metara, popeli su se oko 18.00 časova, a u povratku su, zbog guste magle i kiše, te sumraka koji se spuštao, zalutali na crnogorskoj strani planine.

Srećom, telefonske veze su funkcionisale, pa su nazvali broj za pomoć 112 Operativno-komunikacionog centra BiH, nakon čega je uprava Nacionalnog parka „Sutjeska“ pozvala spasioce iz Foče.

Na visini preko 2.300 metara i temperaturi od tri stepena Celzijusova, djeca su već bila promrzla, a jedno od njih je povrijedilo nogu.

Predsjednik Spasilačkog kluba „Volf“ i vođa Gorske služba spašavanja Nenad Ikonić kaže da su Česi precijenili svoje fizičke i psihičke sposobnosti, te da nisu pratili vremensku prognozu.

„Kada smo ih našli bili su u stanju hipotermije, nisu mogli čak ni da govore. Ta noć bi, najvjerovatnije, uzela danak da su ostali cijelu noć na planini“, kaže Ikonić.

NJegova koleginica Jelena Simović kaže da su djeci odmah dali debele jakne, te šećer, energetske pločice i vodu, bez koje su bili ostali.

„Dječaka i djevojčicu smo jedva spuštali dole, jer je djevojčica već imala povredu i dosta se plašila“, kaže Simovićeva.

Preko Vučeva, „Poštarevim putem“, evakuacija čeških turista trajala je do 6.30 časova. Spasilac Miloš Jakić kaže da mu nije jasno kako su Česi mogli da se upute na planinu u nepovoljnim vremenskim uslovima.

„Odluka roditelja je baš besmislena, povesti djecu tako malog uzrasta od osam i deset godina na tako zahtjevnu planinu. Srećom sve se dobro završilo“, rekao je Jakić.

Ovo je još jedna opomena ljubiteljima prirode da je bez vodiča i opreme veoma opasno pohoditi planinu Maglić, koja ne nosi slučajno baš ovaj naziv.

(www.palelive.com / Srna / Foto: npsutjeska.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare