Centru za razvoj poljoprivrede mehanizacija vrijedna više od 100.000 KM

0
Centru za razvoj poljoprivrede mehanizacija vrijedna više od 100.000 KM

SOKOLAC – Centru za unapređenje poljoprivrede na brdsko-planinskom području na Majdanima, kod Sokoca, danas je donirana mehanizacija za sjetvu vrijedna više od 100.000 KM.

Upravnik ekonomije na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Alen Krasoje rekao je Srni da je ovo prva isporuka mehanizacije i da će biti dopremljeno još opreme i mehanizacije.

„Danas je dovezen traktor od 105 konjskih snaga, koji ima sve priključke potrebne za rad na imanju – sijačica za strna žita, rasipač đubriva, nova prikolica nosivosti 10 tona, trimer motora da bi se uredili svi priključci, `kembridž` valjak i mnogo toga što je neophodno za prve proljećne radove u oživljavanju ovog centra“, rekao je Krasoje.

On je naglasio da ga raduje što je otpočela realizacija ovog projekta Organizacije UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ posredstvom Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, a u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Srpske, jer je Centar za razvoj poljoprivrede od velikog značaja za cijelu Srpsku i šire.

Krasoje je naveo da je firma „Agrosimeks“ iz Bijeljine dopremila mehanizaciju Centru za unapređenje poljoprivrede na Sokocu, koji od prošle godine djeluje u okviru Poljoprivrednog instituta Srpske.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da je ranije stigla jedna donacija i da zajedno sa današnjom ima vrijednost više od 150.000 KM.

On je naglasio da se i ovog puta ideja o revitalizaciji Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području iz 2013. godine pokazala opravdanom i da će nekadašnji Centar postati značajan, ne samo za Republiku Srpsku, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu.

„Osim toga što će se ovaj centar baviti proizvodnjom bezvirusnog sjemena krompira, sitnih sjemena i krmnog bilja, on će imati edukativnu i inovativnu ulogu u oblasti poljoprivrede u brdsko-planinskom području i njenom napretku u budućnosti koja se zasniva na proizvodnji zdrave i organske hrane, ali i značajnu komercijalno-finansijsku funkciju za cijelu Srpsku“, istakao je Bjelica.

On je napomenuo da je opština Sokolac obezbijedila 200 do 250 hektara obradivog zemljišta, neophodnog za revitalizaciju i funkcinisanje ovog centra.

Bjelica je naveo da će posebnu ulogu u procesu revitalizacije i daljeg funkcionisanja Centra za poljoprivredu na Sokocu imati FAO.

On je najavio da će u prvoj sedmici aprila delegacija FAO posjetiti ovaj centar i time će i praktično početi njegova revitalizacija i proces proizvodnje na njegovim parcelama.

Načelnik opštine Sokolac podsjetio je da je prilikom nedavnog boravka na Sokocu delegacija Čilea obećala donirati kompletnu savremenu laboratorijsku opremu neophodnu za rad Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu.

Bjelica je naglasio da je urađena Strategija izvodljivosti revitalizacije Centra na Majdanima, prema kojoj će za realizaciju dvije faze biti potrebno osam miliona KM.

Prema njegovim riječima, prioritet ovog projekta je da bude dugoročan i održiv i da Centar za unapređenje poljoprivrede bude od velikog značaja za razvoj poljoprivrede u brdsko-planinskom području i van Republike Srpske i BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments