Centar za socijalni rad Pale animirao četiri hraniteljske porodice

0

Centar za socijalni rad Pale potpisaće sutra na Jahorini memorandum o saradnji za podršku edukaciji potencijalnih hraniteljskih porodica u Republici Srpskoj, koju organizuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske u saradnji sa Kancelarijom Unicefa u BiH.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić rekao je Srni da je Centar animirao četiri hraniteljske porodice što je dvostruko veći broj u odnosu na ostale centre.

„Do sada nismo imali registrovane hraniteljske porodice jer je ovaj segment prilično slabo razvijen u cijeloj Republici Srpskoj, osim u većim gradovima. Takvu uslugu smo koristili od kolega iz drugih opština“, naveo je Baralić.

Prema njegovim riječima, edukacijom se stvara dobra pretpostavka za zbrinjavanje najtežih korisničkih grupa, kada se pojavi potreba, a obezbjeđuje se najmanje „pomjeranje“ korisnika, u smislu izmiještanja iz lokalne zajednice i slično.

Baralić smatra da je edukacija kvalitetno osmišljena i da ima za cilj da obuči hranitelje za sve potencijalne izazove sa kojima bi se mogli suočiti.

On je dodao da je edukacija planirana u dva navrata – u naredna tri dana, te drugi dio u septembru.

Cilj edukacije je kvalitetnija zaštita djece bez roditeljskog staranja, te podrška stručnim radnicima u podsticanju i razvoju hraniteljstva u njihovim lokalnim zajednicama i razvoj hraniteljstva.

Potpisivanje memoranduma je predviđeno sutra u 11.00 časova.

Prethodno su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktori četiri centra za socijalni rad – Novi Grad, Čelinac, Banjaluka i Kozarska Dubica potpisali 16. juna memorandum o saradnji za podršku u edukaciji potencijalnih hraniteljskih porodica u Srpskoj s ciljem da se djeci bez roditeljskog staranja pruži kvalitetnija zaštita.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Centar za socijalni rad Pale/Ilustracija)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare