Centar za kulturu prvi put kao izdavač na Beogradskom sajmu knjiga

0

FOČA – Fočanski Centar za kulturu i informisanje ove godine se prvi put predstavio kao izdavač na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, i to zbirkom pjesama “Pred sjenima srpskih mučenika” priređivača Radeta Lalovića.

Priređivač zbirke Rade Lalović rekao je da je riječ o knjizi u kojoj je sabrano 68 pjesama koje je pisalo 50 pjesnika o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku i istakao da je promociji na štandu Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu prethodio uspješan ciklus od desetak širom Srpske.

“Veoma smo zadovoljni prijemom i kod stručne i kod šire javnosti. U ove dvije godine uspjeli smo predstaviti knjigu koja je od velikog značaja za izučavanje poezije stradanja i patnje kroz redovan nastavni ciklus. Nastavićemo dalje zbornikom radova koji govore o ovoj poeziji i koji će biti odličan vodič i profesorima i učenicima”, rekao je Lalović.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović istakao je važnost ovog djela i zadovoljstvo zbog pojavljivanja ove ustanove na Sajmu knjiga.

“U posljednje dvije godine napravili smo iskorak u izdavačkoj djelatnosti Centra i uspjeli objaviti nekoliko odličnih knjiga. I kvalitetom sadržaja tih knjiga i njihove tehničke opremljenosti, mi smo privukli pažnju Predstavništva Republike Srpske u Beogradu koje nas je pozvalo na predstavljanje na svom štandu, a odabrali smo ovu rukovet koja se pokazala kao naročito kvalitetno izdanje”, rekao je Pantović.

On je najavio da će se uskoro pojaviti zbornik stručnih radova o ovoj poeziji, koji je u završnoj obradi pred štampu i u kojoj je zastupljeno 15 autora – profesora srpskog jezika i književnosti, što je, kako je naveo, za izdavača poseban izazov.

Na 63. Sajmu knjiga u Beogradu, o ovoj knjizi, osim priređivača, u subotu, 27. oktobra, govorila je i profesor srpskog jezika i književnosti Darka Deretić iz Trebinja, dok je prikaz Momčila Golijanina pročitao Borislav Lalović.

Poetska rukovet “Pred sjenima srpskih mučenika” doživjela je dva izdanja, a promovisana je u Foči, Višegradu, Gacku, Istočnom Sarajevu, Prebilovcima, Bratuncu, Zvorniku, Trebinju, Palama i Beogradu.

Ni priređivač, ni izdavač ne isključuju mogućnost trećeg izdanja, jer, kako kažu, postoji veliko interesovanje za predstavljanje ove knjige širom Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments