Centar pravoslavlja slavi svog zaštitnika

0

FOČA – Foču kao zajednicu izdvaja potencijal za obrazovanje u nauci Hristovoj, jer ona sa Bogoslovskim fakultetom i Bogoslovijom sabira, obrazuje i odašilje poslanike na njivi Gospodnjoj u sve krajeve u kojima živi srpski narod, istakao je master bogoslovskih nauka Vedran Golijanin u besjedi na Svetonikolajevskoj akademiji.


Opština Foča i Hram Svetog Nikole obilježavaju danas krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Nikole, a Golijanin je sinoć u slavskoj besjedi u Gradskom pozorištu poručio da se ovaj svetitelj za vrijeme zemaljskog života istakao milosrđem i čovjekoljubljem, te da se i Foča trudi da bude vjerna istim principima.

Citirajući Sveto pismo, Golijanin je napomenuo da je potrebno da čovjek stalno ima u vidu da, kakav je prema siromasima, udovicama i siročadima, takav je i prema Hristu.

„Moramo da se nadmećemo u činjenju dobra, u nastojanju da pružimo pomoć i razumijevanje svakome, bez obzira na ovozemaljske razlike i podjele. Ako se ostvarimo kao takva zajednica, uistinu hrišćanska je crkvena po uzoru na Svetog Nikolaja, neće samo pojedinci među nama biti `gradovi koji na gorama stoje`, već će i sama Foča biti uzor za ostale zajednice u okruženju“, poručio je Golijanin.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da je crkva Svetog Nikole podignuta 1857. godine, kao prva pravoslavna crkva nakon 356 godina.

„Krsnu slavu slavimo da bismo sačuvali ono što je naše, zato što je to najizrasliji oblik srpskog pravoslavlja kroz vijekove. Krsna slava nas poziva da se saberemo i obožimo, da budemo zajedno, da se zbratimimo i zato ovaj praznik dočekujemo sa radošću“, rekao je Mašić.

Na akademiji su nastupili hor i oktet Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, učenici Osnovne muzičke škole iz Foče i etno grupa „Katera“ iz Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare