Časopis „Nova zora“ čuvar srpskih nacionalnih i kulturnih interesa

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je predstavljen časopis „Nova zora“ koji je, prema riječima njegovog glavnog urednika Miloša Kovačevića, čuvar srpskih nacionalnih i kulturnih interesa i koji treba da bude prepoznat u Republici Srpskoj i Srbiji, ali i ostalim zemljama gdje Srbi žive.

Kovačević je novinarima uoči promocije rekao da je „Nova zora“, iako je osnovana u Hercegovini /Bileći i Gacku 2004. godine/, okupila gotovo sve pisce sa svih srpskih prostora, što govori da je riječ o svesrpskom časopisu.

„Čovjek ostane zapanjen kada se pogleda koliko je ljudi i tekstova prošlo kroz 63 broja `Nove zore` za ovih 15 godina postojanja. Do 50. broja više od 1.100 autora objavilo je više od 2.300 radova, među kojima je i nobelovac Peter Handke, ali i ostali značajni domaći i strani autori. Sve što čini vrijednost u srpskoj kulturi i književnosti mislim da nije zaobišlo `Novu zoru`“, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, „Nova zora“ mora da predstavlja sve Srbe kroz prizmu Hercegovine, u kojoj je, za razliku od svih drugih izvgorišta srpskog naroda, Hercegovac teritorijalni termin, dok je u gotovo svim drugim situacijama taj teritorijalni termin pomalo postaje i nacionalni.

„`Nova zora` ide putem da pokaže da smo mi /Srbi/ samo teritorijalno raslojeni, a da smo, zapravo, jednistveni u srpskom kulturnom prostoru“, ukazao je Kovačević.

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i lektor ovog časopisa Mihajlo Šćepanović rekao je da su zahvaljujući mudrim vođenjem urednika „Nove zore“ oživljena i iz zaborava vraćena neka davna imena koje su zlom nepažnjom „neka razna ministarska mastiljara izbacila iz školskih lektira“.

Prema njegovim riječima, „Nova zora“ je „prozorila riječju i stvaralaštvom srpskih stvaralaca sa cjelokupnog srpskog govornog prostora od Knina do Skopske Crne Gore i od Bara do Subotice“.

„Na taj način možemo reći da `Nova zora` ima neprocjenjivu vrijednost jer ne postoji ni jedno značajno ime srpskog kulturnog i govornog prostora koje nije dalo doprinos ovm časopisu. Upravo je zbog toga `Nova zora` prozorila tamo gdje treba i nadam se da će nam zoriti još dugo“, zaključio je Šćepanović.

Časopis „Nova zora“ baštini tradiciju srpskog književnog časopisa „Zora“ koji je izlazio je u Mostaru od 1896. do 1901. godine, a koju su predvodili Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Atanasije Šola i Svetozar Ćorović.

(wwww.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare