„Čarolija niti“ ove godine okupile 13 izlagača

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Dodjelom nagrada najboljim izlagačima i prigodnim kulturno-umjetničkim programom završena je izložba ručnih radova „Čarolija niti“ u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Ovo je bila 11. izložba „Čarolija niti“, a inicijator njenog održavanja etnolog Branko Pjević rekao je novinarima da su ove godine kriterijumi za učesnike bili pooštreni.

Pjević je naveo da je, između ostalog, bilo potrebno da izlagači postave izloge na osnovu namjene svojih proizvoda, da imaju slogan sa jasnom porukom, a posjetioci su mogli da glasaju do posljednjeg dana izložbe, te da danas kupe neki od suvenira.

„Željeli smo da izbjegnemo onaj `vašarski dio`. Kada je prisutan veliki broj izlagača nema dovoljno prostora, pa svi sve izlože i to se pretvori u pijacu. Izložba je organizovana u čast Mladenaca, praznika koji je zapostavljen. Cilj nam je da ovom izložbom oživimo uspomenu na neprolaznu ljepotu narodne umjetnosti i ukažemo na važnost naših starih običaja u koje je utkana snaga i jedinstvo našeg naroda“, istakao je Pjević.

Izložene su narodne rukotvorine, ali i novije tehnike rada, kao što je dekupaž, izrada nakita, drvorezbarstvo i ekološki predmeti koje su zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda „Kula“ izradili od odbačenih predmeta.

Pjević kaže da su izlagači došli iz opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

„U okviru izložbe predstavljene su i fotografije koje su nastale od kraja 19. vijeka do danas, a koje prikazuju kulturu našeg naroda, posebno gradskog života. Imamo ljude koji su dali kulturni, društveni i politički život Sarajevu, koje smo mi ostavili“, dodao je Pjević.

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Nataša Trifković istakla je da su zadovoljni organizacijom izložbe.

„Ove godine bilo je 13 izlagača i ponosni smo što su se odazvali u ovom broju i tematski se pripremali i izložili rukotvorine“, rekla je Trifkovićeva.

Radmila Ognjenović iz Udruženja „Probudi se“ iz Vojkovića i ranijih godina je učestvovala na izložbi „Čarolija niti“.

„Naša ponuda je raznolika i za svakoga imamo po nešto. Posjeta je bila dobra i zadovoljni smo prodajom“, navela je Ognjenovićeva.

Izložba ručnih radova „Čarolija niti“ otvorena je 19. marta u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments