Budžetski deficit u prošloj godini 680.670 KM

0
Budžetski deficit u prošloj godini 680.670 KM

SOKOLAC – Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu prema kome su ukupna budžetska sredstva ostvarena u iznosu od 10.728.600 KM, ukupni rashodi su bili oko 11.302.160 KM, te je zabilježen deficit od 680.670 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj naveo je da su budžetska sredstva ostvarena u prošloj godini manja za tri odsto u odnosu na rebalans.

On je, obrazlažući izvršenje budžeta, rekao da je najviše prekoračenje kod rashoda zabilježeno kod administrativne službe, gdje je izvršenje 107 odsto.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je zadovoljan onim što je urađeno u lokalnoj zajednici u prošloj godini, ali je nezadovoljan visinom prikupljenih sredstava u budžet, što ukazuje da ova lokalna zajednica ima velikih problema sa obezbjeđivanjem sredstava za izmirenje osnovnih potreba u lokalnoj zajednici.

On je naveo da opština Sokolac uspijeva premostiti probleme zahvaljujući različitim projektima, višim nivoima vlasti i drugim mogućnostima obezbjeđenja sredstava.

„Imali smo prošle godine i kreditno zaduženje od 4,5 miliona KM, ali je ono išlo za refinansiranje dospjelih kredita koje smo imali do tada po većoj kamatnoj stopi. Sada je ta stopa smanjena i izmirili smo obaveze iz tog kreditnog zaduženja i potpuno reprogram za pojedine neizmirene obaveze po osnovu doprinosa i poreza, prema poreskoj upravi za opštinu Sokolac i sve budžetske korisnike“, rekao je Bjelica.

On kaže da je zadovoljan saradnjom sa potencijalnim donatorima, raznim fondovima i ambasadama.

Bjelica naglašava da je najavljeni dolazak specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka na Sokolac u petak, 27. aprila, dokaz da je prepoznat rad ove lokalne uprave, uvrštene među 15 lokalnih zajednica u BiH koje su se našle u centru pažnje kada je riječ o evropskim integracijama.

Načelnik opštine Sokolac vjeruje da će mnogi problemi biti riješni kada se doslovno primijeni Zakon o lokalnoj upravi u narednom periodu i lokalna uprava izvrši sistematizaciju radnih mjesta.

Opozicioni odbornik DNS-a LJubomir Erić nije podržao izvještaje o radu načelnika opštine i izvršenju budžeta opštine Sokolac za prošlu godinu.

On kaže da ne želi da podrži budžet sa deficitom većim od 680.000 KM i naglašava da je svake godine budžet opštine Sokolac u deficitu po milion KM.

„Kratkoročne obaveze koje treba da budu izmirene trenutno iznose 5.050.000 KM, dugoročne oko 6.000.000 KM, što znači to je više od 11.000.000 KM obaveza koje je ova opština dužna da izmiri“, istakao je Erić.

Odbornik Jovan Golijan je u ime opozicionog kluba SNSD-a rekao da izvještaj o izvršenju budžeta opštine Sokolac za prošlu godinu nisu podržali zato što sa 2.000.000 KM, koje je Šumsko gazdinstvo „Romanija“ uplatilo na račun opštine za sanaciju i asfaltiranje lokalnih puteva prema mjestima odakle potiču šumski drvni sortimenti, ništa nije urađeno i te pare su potrošene.

„Zamjeramo načelniku što nenamjenski troši sredstva, i s obzirom na to da su i ta sredstva od šuma potrošena nenamjenski, napravljena je dubioza od 680.000 KM i mi nećemo u tome da učestvujemo“, naglasio je Golijan.

On kaže da u klubu SNSD-a znaju da u opštinskoj administrativnoj službi postoji višak radnika i da je teško ostaviti ljude bez posla, zbog čega očekuje da načelnik rješava te probleme, onako kako je te ljude i primio.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac usvojene su informacije o radu u prošloj i programi rada za ovu godinu za devet preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština, informacije o radu četiri republičke institucije čije poslovne jedinice i organizacione cjeline funkcionišu na Sokocu, izvještaj o radu Srednjoškolskog centra, te izvještaji o radu načelnika opštine i opštinske uprave u prošloj godini.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare