Budžet za šest mjeseci ostvaren u iznosu 2.800.000 km

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenju budžeta za prvih pola godine koji je ostvaren u iznosu od oko 2.800.000 KM, što je oko 50 odsto od planiranog budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 5.585.000 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da su za prvih šest mjeseci ostvareni rashodi od oko 2.500.000 KM.

„Suficit je nastao tako što u budžetu imamo 350.000 KM sredstva koja su grant predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izgradnju obdaništa, a koja nisu utrošena“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, budžet ove opštine od 2012. godine je u izuzetno teškom položaju koji je prouzrokovan onim što je posljednjih 20 godina radila današnja opozicija u Skupštini.

„Rukovodili su se oni svojim ličnim interesima i to je dovelo do toga da smo krajem 2012. godine imali dugovanja oko dva miliona KM“, naglasio je Ćosić, dodavši da se taj dug iz dana u dan izmiruje.

Prije tačke dnevnog reda razrješenje dužnosti vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra i imenovanja direktora, odbornici SNSD-a, dva odbornika PDP-a, jedan odbornika NDP-a i nezavisni odbornik Nenad Koprivica, koji je danas izašao iz Kluba odbornika SNSD-a, nakon pauze koju su tražili nisu se vratili na sjednicu.

Ćosić je rekao da će u nastavku ove sjednice, koji će biti naknadno zakazan, biti riješeno i ovo pitanje, naglašavajući da je najvažnije da Kulturni centar funkicioniše bez problema i provodi redovne aktivnosti.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić istakao je da će Kolegijum Skupštine donijeti odluku kada će biti nastavljena sjednica, jer današim napuštanjem dijela odbornika Skupština nije imala kvorum da nastavi sjednicu.

Šantić je naglasio da drugi put Skupština ne može da imenuje direktora Kulturnog centra i izrazio nadu da će to biti riješeno na narednoj sjednici.

Odbornik SDS-a Nebojša Popić rekao je da je budžet opštine u deficitu 530.000 KM, a da je načelnik iskoristio mogućnost da posredstvom Vlade Srpske bude isplaćeno 410.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika „Energoinvesta-Rasklopne opreme“, i to uveo u prihodovnu stranu da bi prikazao suficit.

„Opština definitivno ide prema teškom periodu za razvoj opštine“, rekao je Popić i dodao da to što su neki odbornici napustili sjednicu predstavlja dogovor vladajuće koalicije, te da bi u ovom slučaju trebalo da reaguje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da raspusti Skupštinu, jer ona ne može da radi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare